ΑΠΟΨΕΙΣ


Τέλος πολιτικού χρόνου για την κυβέρνηση

Οι πολιτικοί μας πρέπει να αντιληφθούν ότι οι περιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες, και ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό...|Οι πολιτικοί μας πρέπει να αντιληφθούν ότι οι περιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες, και ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό, κομματικό και πολιτικό συμφέρον.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα, που παραπαίει, εν μέσω της οξύτατης κρίσης του χρέους, καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να εφαρμόσει καμία ουσιαστικά πολιτική, ούτε από αυτές που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, ούτε από αυτές που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει μετεκλογικά. Οι διαμάχες μεταξύ υπουργών που φαίνεται να ανήκουν σε διαφορετικές πλευρές του διπόλου “κρατικοσοσιαλιστών – εκσυγχρονιστών” σκιαγραφούν την κρίση συνοχής της κυβέρνησης και το μέγεθος της πρόκλησης για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε τη πραγματικά μπορεί να συμβαίνει στο πολιτικό παρασκήνιο, η στάση και οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, μπορούν να ερμηνευθούν με δύο τρόπους. Είτε ότι λειτουργεί με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, που πιθανόν να θέλει μέσω του κυρίου Λοβέρδου να στηλιτεύσει τις ανεπάρκειες των υπουργών του, ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για έναν ανασχηματισμό ή και για εκλογές, με δίλημμα, νέο μνημόνιο ή χρεωκοπεία. Είτε ότι ο κύριος Λοβέρδος, ένας πολιτικός με αξιόλογο βιογραφικό, πολιτική εμπειρία και πολιτικό μέλλον, καθώς είναι νεότατος, έχει αντιληφθεί ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον, έχει αντιληφθεί ότι το καράβι βουλιάζει αύτανδρο και επιθυμεί να το εγκαταλείψει, ώστε να διασωθεί πολιτικά, εγγράφοντας μελλοντικές υποθήκες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε όποιου άλλου πολιτικού σχηματισμού το διαδεχθεί μετά από μια πιθανή οικονομική κατάρρευση της χώρας που θα συμπαρασύρει τα παρόντα πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση δείχνει διχασμένη μεταξύ “παλαιού – πατριωτικού” ΠΑΣΟΚ, που ίσως να μην έβλεπε με κακό μάτι, κόμη και μια επιστροφή στη δραχμή, με παράλληλη ανάληψη του κεντρικού ελέγχου των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας από το κράτος και την κυβέρνηση, και “εκσυγχρονιστικού μπλοκ”, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς και τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, παρά στον τριτοδρομικό σοσιαλισμό τύπου Καντάφι, Σαντάμ, Άσαντ και Μουμπάρακ, που αποτελούν “ευαγγέλιο” για αρκετούς μέσα στο κυβερνών κόμμα. Οι εμφανείς πολιτικές διαφορές, θέσεις και πολιτικές που πρεσβεύουν βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης καθιστούν την κυβέρνηση αναποτελεσματική τούτη την ύστατη ώρα της κρίσης, και ωθούν τη χώρα σε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά τάρταρα.

Στην κατάσταση που βρίσκεται πλέον η χώρα, όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το οικονομικά υγιές είναι και πατριωτικό. Η κυβέρνηση οφείλει να πάψει τις φορολογικές διώξεις επί δικαίων και αδίκων, να ελέγξει τον ψυχολογικό πανικό που της προκαλεί η κραυγαλέα αποτυχία στον τομέα των κρατικών εσόδων, και να συνειδητοποιήσει ότι μόνον αν μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, αν βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς και της παραγωγικής οικονομίας, και αν αποφασίσει να θίξει τον σκληρό πυρήνα του κομματικού κράτους, μόνον τότε, η χώρα θα διασωθεί οικονομικά. Φυσικά πολλοί μέσα στο κυβερνητικό κόμμα ανησυχούν για τις αντιδράσεις τις κομματικής τους πελατείας, που αντιδρούν εντόνως, καθώς θίγονται τα συμφέροντα τους και ένας ανέμελος τρόπος ζωής, που φαίνεται όμως να έχει οριστικά τελειώσει. Οι διαπιστώσεις αυτές ισχύουν φυσικά και για τη μείζονα και ελάσσονα Αντιπολίτευση, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να διαθέτει εναλλακτική πολιτική και οικονομική πρόταση. Αν όντως τη διαθέτει έφτασε η ώρα να την προβάλλει.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να αντιληφθούν ότι οι περιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες, και ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό, κομματικό και πολιτικό συμφέρον. Μια πιθανή οικονομική κατάρρευση της χώρας θα προκαλέσει τέτοια αγανάκτηση και έκρηξη των πολιτών, που θα εξαφανίσει πολιτικά και οριστικά τα περισσότερα από τα σημερινά μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, που θα κληθούν να απολογηθούν για όσα έκαναν αλλά και δεν έκαναν. Οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού σκηνικού έχουν τεθεί σε κίνηση, αναμένονται σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και ίσως τσουνάμι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του μεγάλου σεισμού της Σαντορίνης, που ευτυχώς συνεχίζει να ακτινοβολεί και να προσελκύει στη χώρα, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ακόμη και τώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης διασύρουν τη χώρα μας για την κατάσταση επαιτείας στην οποία έχει περιπέσει.
Δυναμική εκκίνηση, παραμένει όμως το κομματικό κράτος - φέουδο
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ταχείς ρυθμούς και προφανή στόχο να κλείσει αρκετά δύσκολα θέματα...
02.09.2019, 16:18
Αμαζόνιος: Η περιβαλλοντική ρητορική είναι εύκολη και ανέξοδη
Οι πολιτικές και οι καθοριστικές αλλαγές που απαιτούνται στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα αποδείξουν...
28.08.2019, 16:15
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.