ΑΠΟΨΕΙΣ

H Ντόρα Μπακογιάννη στο SKAI.GR


Απαιτείται επαναστατική ρήξη με το παρελθόν

Όλοι οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να συμμορφωθούμε στη νέα πραγματικότητα |Το κλειδί για την κρίση είναι η πολιτική που θα απελευθερώσει αυτές τις δυνάμεις. Απαιτείται μια επαναστατική ρήξη με το παρελθόν και μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο είναι άμεση η ανάγκη προώθησης τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία σηματοδοτεί την πτώση ενός σαθρού αναπτυξιακού οικοδομήματος. Αναπτύχθηκε μέσα από κρατικοδίαιτες λογικές και την υπερκατανάλωση που τροφοδοτούσε ο αλόγιστος υπερδανεισμός του κράτους. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που η ελληνική πολιτική ηγεσία υποχρεώνεται να κάνει το αντίθετο από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα άσκηση οικονομικής πολιτικής. Λεφτά για παροχές, λεφτά για επιδοτήσεις, λεφτά για κίνητρα δεν υπάρχουν και κανείς δεν μας δανείζει.

Όλοι οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να συμμορφωθούμε στη νέα πραγματικότητα.
Μόνο που η νέα πραγματικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημάνει το τέλος της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η ευθύνη όλων μας σ΄ αυτή τη συγκυρία είναι η αναγκαία μετάβαση στις καινούργιες συνθήκες να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κυρίως όμως να δημιουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, νέους δρόμους διατηρήσιμης ανάπτυξης, με περισσότερες ευκαιρίες δημιουργικής ζωής και με περισσότερες επιλογές ευημερίας, για όλους.

Το κυριότερο, ίσως, πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν είναι η ύφεση. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι λόγω έλλειψης χρημάτων και επενδύσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη. Το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια έχουμε αγνοήσει, καταπιέσει, κακομεταχειρισθεί και αποδυναμώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας: τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να τον βγάλουν απ’ αυτήν την κρίση.

Το κλειδί για την κρίση είναι η πολιτική που θα απελευθερώσει αυτές τις δυνάμεις. Απαιτείται μια επαναστατική ρήξη με το παρελθόν και μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο είναι άμεση η ανάγκη προώθησης τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλαγών που το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα τρέμει να εφαρμόσει, δέσμιο μικροκομματικών αντιλήψεων και συντεχνιακών συμφερόντων. Αλλαγών που -εφόσον προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά- θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα περιορίσουν το κοινωνικό κόστος της βαριάς δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να κάνουμε την επόμενη δεκαετία.

Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι ο δρόμος των διαρθρωτικών αλλαγών που στηρίζεται στη μείωση των ελλειμμάτων, τη μείωση του μεγέθους και των παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν συνιστά απλή επιλογή, μεταξύ πολλών λύσεων. Αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να γλυτώσει η χώρα τη χρεοκοπία και την καταστροφή.

Γι΄ αυτό επιδιώκουμε την αλλαγή σε όλα και παντού. Προτείνουμε να προωθηθούν σαρωτικές αλλαγές και ανατροπές σε όλους τους τομείς, ο πυρήνας των οποίων είναι:

• Η απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα από την ασφυκτική κρατική γραφειοκρατία
• Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και αποκομματικοποίηση όλων των διοικήσεων δημόσιων οργανισμών.
• Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλες τις δραστηριότητες.
• Απελευθέρωση αγορών της ενέργειας, των μεταφορών .
• Ρεαλιστικό και συγκροτημένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο προβλέπει και πώληση περιουσίας .
• Ενίσχυση της κινητικότητας στην εργασία, μέσα από την αναμόρφωση εργατικής νομοθεσίας και περιορισμού των αυθαιρεσιών του κρατικοδίαιτου συνδικαλιστικού κατεστημένου.
• Συνταγματική κατοχύρωση της αρχής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για την κεντρική διοίκηση, τους ΟΤΑ και τους άλλους φορείς του δημοσίου.
• Πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για επιχειρήσεις για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.

Όλες αυτές οι ανατροπές, οι αλλαγές στη φορολογία, η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις, τα κίνητρα, έχουν ένα βασικό στόχο. Έναν στόχο βαθύτατα κοινωνικό: Την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την απελευθέρωση των τεράστιων αναπτυξιακών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να παράγει πλούτο . Στόχος μας είναι οι Έλληνες, και ιδίως οι νέοι, να έχουν προοπτική όχι μόνον απασχόλησης αλλά και καταξίωσης, ευκαιρίες δημιουργίας στη ζωή τους. Αυτό είναι το συγκεκριμένο και απτό όραμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την οικονομία. Ένα όραμα τολμηρό, που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, αποφασιστικότητα και επιμονή. Ένα όραμα όμως ρεαλιστικό που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια καινούρια εποχή. Ένα όραμα σε κάθε περίπτωση που το χρωστάμε στα παιδιά μας και για το οποίο αξίζει πραγματικά να αγωνιστούμε.

* Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η λήθη των ψηφοφόρων
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών αριστερών απόψεων...
30.05.2019, 22:14
Φταίει η επικοινωνία;
Η καμπάνια του Συριζα ήταν καλή με την εξαίρεση αυτή. Αλλά δε μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα. Μετά από...
30.05.2019, 12:01
Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στις εθνικές εκλογές
Η αξία στην πολιτική ορίζεται από την συνέπεια, την ηθική και την αισθητική που διέπει τον λόγο κάθε...
29.05.2019, 19:07
Εκτός από την οικονομία υπάρχει και η τσίπα...
Από τις εκλογές της Κυριακής υπάρχουν δύο στοιχεία που θέλω να κρατήσω ως συμπεράσματα για προβληματισμό
29.05.2019, 13:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.