ΑΠΟΨΕΙΣ

O Θεόδωρος Πάγκαλος στο skai.gr


«Δικαιώθηκα...»

«Υπάρχουν δυνατότητες για ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών μας»|Στις αρχές του έτους είχα πει - και είχα, μάλιστα, λοιδορηθεί από όλα εκείνα τα κέντρα εξουσίας που εργάζονται για την κατάπτωση του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων - ότι το 2010 θα είναι η χρονιά που θα τεθούν οι βάσεις... Σήμερα... επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό δικαιώθηκα.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Προ ολίγων μηνών, και αφού η χώρα μας είχε καταφέρει με τη συνδρομή του μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης να ξεπεράσει την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός διακήρυξε προς όλες τις κατευθύνσεις την επανάσταση του αυτονόητου. Αυτής της έννοιας που τόσο δεδομένη και ευνόητη θεωρείται σε άλλες κοινωνίες, αλλά που εδώ, δυστυχώς, πρέπει να προηγηθεί μεγάλος αγώνας για να επικρατήσει. Αγώνας, λοιπόν, για το αυτονόητο, για όλα όσα θα έπρεπε από χρόνια να είχαν γίνει, αλλά είτε επειδή το πολιτικό σύστημα υπήρξε ανεπαρκές είτε επειδή η κοινωνία ήταν απρόθυμη, έμειναν στα λόγια και δεν υλοποιήθηκαν.

Ύστερα από ένα πρώτο διάστημα διακυβέρνησης, γεμάτο από διαχείριση κρίσεων, που έφτασαν έως το σημείο να απειλούν την ίδια την υπόσταση της χώρας, έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσουμε με βήμα δυναμικό προς την υλοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών, για τις οποίες ο ελληνικός λαός, προ μόλις ενός έτους, μας εξέλεξε πανηγυρικά.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα στην πατρίδα μας ο προβληματισμός για το μέλλον έχει εδραιωθεί στις σκέψεις και στις συμπεριφορές μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Δεν το παραγνωρίζουμε και, φυσικά, δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να ζουν σε μια αρμονικά διαμορφωμένη εικονική πραγματικότητα, όπως, ίσως, κάποιος θα μπορούσε να πει για προηγούμενους κυβερνώντες αυτού του τόπου. Στόχος μας είναι να δώσουμε όραμα και πίστη σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι αυτή που αρμόζει στη χώρα και στους πολίτες. Υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών μας. Εξάλλου, δεν μπορώ να δεχθώ ότι η πολιτική εξαντλείται στο επίπεδο της διαχείρισης και μόνο. Η πολιτική είναι όραμα, τρόπος υποκίνησης υφέρπουσων κοινωνικών δυνάμεων, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε αδράνεια, είναι, εν τέλει, δημιουργία.

Στις αρχές του έτους και εν μέσω των έντονων χρηματοπιστωτικών αναταράξεων, που όλοι βιώσαμε, είχα πει - και είχα, μάλιστα, λοιδορηθεί από όλα εκείνα τα κέντρα εξουσίας που εργάζονται για την κατάπτωση του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων - ότι το 2010 θα είναι η χρονιά που θα τεθούν οι βάσεις, ώστε από το 2011 να αρχίσει να εμφανίζεται σταδιακά μια νέα Ελλάδα. Σήμερα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την 1.1.2011, επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό δικαιώθηκα. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς πόσες και πόσο μεγάλου μεγέθους και σημασίας πρωτοβουλίες αναλάβαμε αυτόν τον χρόνο:

• Η δομικής σημασίας μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που αναμόρφωσε πλήρως τον διοικητικό χάρτη της χώρας,
• η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων - ενέργεια πρωτόγνωρη στα διοικητικά χρονικά μας,
• ο νέος φορολογικός νόμος,
• η εξελισσόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων,
• το νέο ασφαλιστικό,
• η βαθμιαία κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων, των οποίων το κόστος λειτουργίας δεν ισορροπείται από ανάλογη παροχή υπηρεσιών,
• οι νέες ρυθμίσεις για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων άλλων χωρών,
• η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ώστε ο πολίτης να έχει άμεση ενημέρωση για το πού πάει το δημόσιο χρήμα,
• η ένταξη των πάσης φύσεως προσλήψεων στο Δημόσιο υπό το έλεγχο του ΑΣΕΠ...

και τόσες άλλες πρωτοβουλίες, που για λόγους χώρου αδυνατώ να αναφέρω, αποτελούν ένα πανίσχυρο μείγμα πολιτικής με μεγάλες παρακαταθήκες για το μέλλον. Ασφαλώς, δε χρειάζεται να αναφέρω την μείωση του ελλείμματος σε χρόνο ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα και τις τιτάνιες προσπάθειες για τον περιορισμό του χρέους.

Σίγουρα αυτά δε φτάνουν για την υλοποίηση των στόχων μας. Και σίγουρα δεν έχουμε την παραμικρή διάθεση να επαναπαυτούμε σε αυτά. Ο αγώνας συνεχίζεται, σήμερα, όμως, έχουμε δημιουργήσει στέρεες βάσεις και καλύτερες συνθήκες ώστε οι προσπάθειές μας και οι θυσίες του λαού αυτή τη φορά να μην πάνε χαμένες. Είναι στοίχημα όλων μας, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις νέες γενιές να μην αποτύχουμε. Το έχω ξαναπεί πολλές φορές και δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Η σημερινή κρίση μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον. Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.

* O κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.