ΑΠΟΨΕΙΣ


Μετά την ώρα των μικρών

Aποχή και πολλές ψήφοι διαμαρτυρίες, τα προγνωστικά των φετινών ευρωεκλογών.|Aποχή και πολλές ψήφοι διαμαρτυρίες, τα προγνωστικά των φετινών ευρωεκλογών. Πότε, λοιπόν, αποφασίζεται το μέλλον της Ευρώπης;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Αν πιστέψουμε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, η αποχή θα είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών ευρωεκλογών: μόνο το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει.

Οι Financial Times, πάντως, εκτιμούν πως δε θ’ αλλάξει και πολύ η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: στηριζόμενοι στις προβλέψεις ενός καθηγητή του LSE, του Σάιμον Χιξ, πιστεύουν πως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με 249 έδρες, θα είναι και πάλι η μεγαλύτερη ομάδα στη νέα Βουλή, με τους Σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση (με 217 ευρωβουλευτές).

Έχει σημασία, όμως, να δούμε τί θα επιτύχουν τα μικρότερα κόμματα, τόσο τα ακροδεξιά όσο και τα ακροαριστερά, και, πιο συγκεκριμένα, αν θα καταφέρουν να προσελκύσουν πολλές ψήφους διαμαρτυρίας στις φετινές ευρωεκλογές που γίνονται, σημειωτέον, εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το ξενοφοβικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, π.χ., κατεβαίνει στις εκλογές με κεντρικό σύνθημα "Βρετανικές δουλειές για Βρετανούς εργάτες" και λέγεται πως θα καταφέρει να στείλει—για πρώτη φορά—τον δικό του εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον τρεις ευρωβουλευτές αναμένεται ν’ αναδείξει το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς, ενώ μεταξύ των κερδισμένων από τις φετινές ευρωεκλογές προβλέπεται να είναι και το επίσης ακροδεξιό και ρατσιστικό Κόμμα του Δανικού Λαού.

Στη Γαλλία, πάλι, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στον "κόκκινο ταχυδρομικό με το αγγελικό πρόσωπο—στον Ολιβιέ Μπεζανσενό του Αντι-καπιταλιστικού Κόμματος ο οποίος καλεί τους συμπολίτες του να κάνουν μία πο-λι-τι-κή, όπως τονίζει, επιλογή: "όταν γίνεται μία φυσική καταστροφή, ένας σεισμός ή ένας πόλεμος, το κράτος κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για μας οι κοινωνικές επιπτώσεις του καπιταλισμού είναι φυσική καταστροφή."

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Μάρτιο, "ο Ρόμπι Γουίλιαμς του γαλλικού κομμουνισμού", όπως έχει επίσης αποκληθεί ο κ. Μπεζανσενό, είναι πλέον ο κύριος αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί: το 35% των Γάλλων τον θεωρεί ως τον ικανότερο για ν’αλλάξει τα πράγματα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Γάλλο πρόεδρο και τους παραδοσιακούς αντιπάλους του, τους Σοσιαλιστές, είναι 38% και 28%.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές με σύνθημα "Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους" και "Απαγορέψτε τις απολύσεις" αναμένεται να συγκεντρώσει το 7% των ψήφων στις ευρωεκλογές.

Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε ποιες απ’ όλες αυτές τις προβλέψεις θα βγουν αληθινές.

Αλλά πάλι, τι σημασία θα έχει; Όπως επεσήμαινε πριν από λίγες εβδομάδες σε άρθρο του στον Guardian ένας Βρετανός αναλυτής, ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, οι λαοί της Ευρώπης ψηφίζουν χωρίς να ψηφίζουν—απέχοντας. Όπως μιλούν για την Ευρώπη, χωρίς όμως να μιλούν πραγματικά για την Ευρώπη, χωρίς να συμμετέχουν δηλ. σε μία πανευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Κι όταν ψηφίζουν, ψηφίζουν με κριτήρια τοπικά και εθνικά.

Αυτό, βεβαίως, σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές εκλογές που πραγματικά μετράνε δεν είναι οι ευρωεκλογές, αλλά οι εθνικές, ιδιαίτερα εκείνες που γίνονται σε χώρες-μέλη που ήταν, παραδοσιακά, οι ατμομηχανές ή τα φρένα του "ευρωπαϊκού πρότζεκτ"—βλέπε Γερμανία και Βρετανία, αντιστοίχως.

Βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία θα γίνουν του χρόνου και, όπως αναμένεται, θα τις κερδίσουν οι Συντηρητικοί οπότε θα ξαναδούμε να μπαίνει και πάλι, όπως εκτιμά ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, ένα οικείο φρένο.

Έτσι, από την άποψη αυτή, οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές εκλογές είναι αυτές που θα γίνουν όχι από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου, αλλά στις 27 Σεπτεμβρίου—στη Γερμανία, στη χώρα που ήταν στο παρελθόν η πιο σημαντική ατμομηχανή του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.

Σημ. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ θα συγκεντρώσει το 36% των ψήφων στις ευρωεκλογές και οι Σοσιαλδημοκράτες το 28%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το κόμμα της κυρίας Μέρκελ είχε εξασφαλίσει το 44,5%.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Δυναμική εκκίνηση, παραμένει όμως το κομματικό κράτος - φέουδο
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ταχείς ρυθμούς και προφανή στόχο να κλείσει αρκετά δύσκολα θέματα...
02.09.2019, 16:18
Αμαζόνιος: Η περιβαλλοντική ρητορική είναι εύκολη και ανέξοδη
Οι πολιτικές και οι καθοριστικές αλλαγές που απαιτούνται στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα αποδείξουν...
28.08.2019, 16:15
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.