ΑΠΟΨΕΙΣ


Το ρόδο του Κασμίρ

Ο τόπος που συμπυκνώνει την ιστορία|Ο τόπος που συμπυκνώνει την ιστορία

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
«Και ποιος δεν άκουσε
για την κοιλάδα του Κασμίρ,
με τα πιο όμορφα των ρόδων
 που χάρισε ποτέ η γη,
ναούς και σπήλαια,
πηγές τόσο καθαρές
όσο τα γεμάτα απo φως αγάπης μάτια,
την ώρα του αποχαιρετισμού;»

Το χρονικό των Βασιλέων, Καλχανά,12ος αι.


Το όνομα του Πακιστάν φτιάχτηκε, λένε, όχι από το «πακ», τη λέξη για τον αγνό - Γη των Αγνών-, αλλά από τα αρχικά των επαρχιών στις οποίες ζούσαν και ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της ινδικής χερσονήσου. Το κάππα του Πακιστάν είναι για το Κασμίρ, την κοιλάδα που όλοι οι κατακτητές της Ινδίας πόθησαν και πολέμησαν να αποκτήσουν.

Η ομορφιά του Κασμίρ, η κοιλάδα του, είχαν ταχθεί, λένε οι ποιητές, για να μαγεύουν και όχι για να αποτελέσουν την πιθανή αιτία μνημειώδους καταστροφής. Αλλά τον κόσμο δεν τον κυβερνάνε οι ποιητές και οι δύο διεκδικητές της περιοχής, η Ινδία και το Πακιστάν, είναι πυρηνικές δυνάμεις.

Η πλειονότητα των κατοίκων του Κασμίρ είναι μουσουλμάνοι. Προ δύο απογραφών, οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν 68% του πληθυσμού στο Κασμίρ και οι ινδουιστές 65% στο γειτονικό Τζαμού. Ύστερα η Ινδία δε θέλησε να ξαναμετρήσει στο Κασμίρ. Εξ αρχής, άλλωστε, δεν επιθυμούσε να μάθει ποια ήταν η θέληση των κατοίκων της περιοχής. Εκείνο που ήθελε, καθ' υπόδειξη των βρετανών και του τελευταίου αντιβασιλέα της βρετανικής Ινδίας, Λόρδου Μαουντμπάντεν, ήταν να θέσει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς στα εδάφη του Τζαμού και του Κασμίρ.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει κατά το ένα τρίτο στο Πακιστάν, και ονομάζεται Ελεύθερο Κασμίρ από τους πακιστανούς και Κατεχόμενο Κασμίρ από τους Ινδούς. Τα δύο τρίτα είναι το κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας μαζί με την περιοχή του Λαντάκ. Τζαμού, Κασμίρ και Λαντάκ έχουν κοινή μοίρα από την εποχή που οι βρετανοί πούλησαν την κοιλάδα του Κασμίρ στον Γκουλάμπ Σινγκχ, μαχαραγιά του Τζαμού και πιστό ινδουιστή. Έτσι, μια περιοχή στην οποία κατοικούσαν κυρίως μουσουλμάνοι, ενώθηκε με περιοχές μεικτού πληθυσμού και κυβερνονταν από έναν ινδουιστή.

Έναν αιώνα αργότερα, όταν οι βρετανοί αποφάσισαν το διαμελισμό της Ινδικής χερσονήσου, ο απόγονος του Γκουλάπ, o Χάρι, αγγλοθρεμμένος και άβουλο όργανο των Βρετανών, επεδίωξε την ίδρυση ενός ακόμη κράτους, του δικού του. Φυσικά, οι βρετανοί το έβλεπαν θετικά, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, καθώς ήδη οι μουσουλμάνοι επεδίωκαν, και βίαια, την ένταξη της περιοχής στο δικό τους κράτος.

Η αντίδραση του Χάρι Σινγχ
ήταν να ζητήσει τη βοήθεια του Λόρδου και να αποφασίσει την προσχώρηση στην Ινδία, η οποία αναγνωρίζει ως απολύτως νόμιμη τη συγκεκριμένη πράξη και εκεί στηρίζει τις διεκδικήσεις της στο Κασμίρ. Η αντίδραση των μουσουλμάνων ήταν άμεση. Ο πρώτος πόλεμος μεταξύ των δύο νεαρών κρατών ξεκινά το Μάη του 1948 και γίνεται για τον έλεγχο του Κασμίρ - όπως και ο δεύτερος και ένα σωρό συγκρούσεις στο μεταξύ.

Το πρόβλημα διεθνοποιείται όταν η Ινδία καταφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας τη βοήθειά του. Ο ΟΗΕ, ο οποίος θα χαράξει και τη Γραμμή Ελέγχου μεταξύ ινδοκρατούμενου και πακιστανικού Κασμίρ μετά τον πρώτο πόλεμο —γραμμή συγκρούσεων και αιματοχυσιών έκτοτε—, ζητεί να γίνει δημοψήφισμα. Θα επαναλάβει το αίτημα κάθε φορά που το ζήτημα επανέρχεται.

Η Ινδία αρνείται επιμόνως
και αρκείται στη ντε φάκτο διχοτόμηση του Κασμίρ. Σήμερα, δεν αναγνωρίζει ως διεθνές το ζήτημα, αλλά ως διμερές, και χρησιμοποιεί την κυριαρχία της ως αιτία για την άρνηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το Πακιστάν, αντιθέτως, επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα του δημοψηφίσματος και καταγγέλλει ως παράνομη την «κατοχή» του Κασμίρ από την Ινδία. Οι δύο χώρες μπορεί να είναι οι «βασικοί παίκτες» στην κρίση του Κασμίρ, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Ένας ακόμη παράγοντας με ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή είναι η Κίνα, η οποία έχει συγκρουστεί σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο με την Ινδία για το δικαίωμα κτήσης του παγετώνα Σιατσέν, ο οποίος ξεκινά από την περιοχή του Κασμίρ.Φωτογραφία: laszlo photo
Πραγματική ανάπτυξη vs επιδόματα
Διαφορά φιλοσοφίας, με βούλα Ευρωπαϊκή, διακρίνει τις προωθούμενες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ
20.05.2019, 18:14
Η Λίβερπουλ δείχνει τον δρόμο!
Γιατί άλλο πράγμα η Λέστερ να παίρνει το πρωτάθλημα κι άλλο να έχεις κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Βαρουφάκη.
20.05.2019, 15:56
Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια δίκαιη μάχη
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη...
18.05.2019, 16:44
Μια παροχούλα είναι λίγη, πολύ λίγη
Η λογική(;) “κι οι προηγούμενοι τα κάνανε” είναι απύθμενα γελοία. Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να πει σε μια...
18.05.2019, 12:29
Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Στουρνάρας ή η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ασφαλώς προσδοκά ότι το 2ο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό λόγω τουρισμού και πληρωμής του...
17.05.2019, 11:05
Φονεύοντας την λογική με...καλοσύνη
Για την ιστορία επιφυλάξεις για τα εμβόλια έχει εκφράσει ο Ρόμπερτ Κένεντι, ανιψιός του προέδρου, ο οποίος...
15.05.2019, 11:40
Θα δώσουμε στην ανοησία την ευκαιρία της;
Ας παλέψουμε για να βελτιώσουμε την Ευρώπη . Αλλά ας εκτιμήσουμε και όσα έχουμε πετύχει! Θα ταράξουν τα...
14.05.2019, 18:03
Η αριστερή θαλαμηγός έχει γονείς
Ένας πρωθυπουργός που δεν φορά γραβάτα για να μην τον φάει το «σύστημα», δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να...
08.05.2019, 11:31
Η πορεία του Ελληνισμού της Τουρκίας μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης
Με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής...
07.05.2019, 13:51
Σε δημοσιογραφική έρευνα και πενθούντες δεν απαντάς με αφορισμούς
Η δημοσιογραφική έρευνα και ειδικά όταν αυτή είναι αδιάσειστη και βασίζεται σε ντοκουμέντα και πειστήρια που...
03.05.2019, 13:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.