ΑΠΟΨΕΙΣ


Το ρόδο του Κασμίρ

Ο τόπος που συμπυκνώνει την ιστορία|Ο τόπος που συμπυκνώνει την ιστορία

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
«Και ποιος δεν άκουσε
για την κοιλάδα του Κασμίρ,
με τα πιο όμορφα των ρόδων
 που χάρισε ποτέ η γη,
ναούς και σπήλαια,
πηγές τόσο καθαρές
όσο τα γεμάτα απo φως αγάπης μάτια,
την ώρα του αποχαιρετισμού;»

Το χρονικό των Βασιλέων, Καλχανά,12ος αι.


Το όνομα του Πακιστάν φτιάχτηκε, λένε, όχι από το «πακ», τη λέξη για τον αγνό - Γη των Αγνών-, αλλά από τα αρχικά των επαρχιών στις οποίες ζούσαν και ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της ινδικής χερσονήσου. Το κάππα του Πακιστάν είναι για το Κασμίρ, την κοιλάδα που όλοι οι κατακτητές της Ινδίας πόθησαν και πολέμησαν να αποκτήσουν.

Η ομορφιά του Κασμίρ, η κοιλάδα του, είχαν ταχθεί, λένε οι ποιητές, για να μαγεύουν και όχι για να αποτελέσουν την πιθανή αιτία μνημειώδους καταστροφής. Αλλά τον κόσμο δεν τον κυβερνάνε οι ποιητές και οι δύο διεκδικητές της περιοχής, η Ινδία και το Πακιστάν, είναι πυρηνικές δυνάμεις.

Η πλειονότητα των κατοίκων του Κασμίρ είναι μουσουλμάνοι. Προ δύο απογραφών, οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν 68% του πληθυσμού στο Κασμίρ και οι ινδουιστές 65% στο γειτονικό Τζαμού. Ύστερα η Ινδία δε θέλησε να ξαναμετρήσει στο Κασμίρ. Εξ αρχής, άλλωστε, δεν επιθυμούσε να μάθει ποια ήταν η θέληση των κατοίκων της περιοχής. Εκείνο που ήθελε, καθ' υπόδειξη των βρετανών και του τελευταίου αντιβασιλέα της βρετανικής Ινδίας, Λόρδου Μαουντμπάντεν, ήταν να θέσει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς στα εδάφη του Τζαμού και του Κασμίρ.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει κατά το ένα τρίτο στο Πακιστάν, και ονομάζεται Ελεύθερο Κασμίρ από τους πακιστανούς και Κατεχόμενο Κασμίρ από τους Ινδούς. Τα δύο τρίτα είναι το κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας μαζί με την περιοχή του Λαντάκ. Τζαμού, Κασμίρ και Λαντάκ έχουν κοινή μοίρα από την εποχή που οι βρετανοί πούλησαν την κοιλάδα του Κασμίρ στον Γκουλάμπ Σινγκχ, μαχαραγιά του Τζαμού και πιστό ινδουιστή. Έτσι, μια περιοχή στην οποία κατοικούσαν κυρίως μουσουλμάνοι, ενώθηκε με περιοχές μεικτού πληθυσμού και κυβερνονταν από έναν ινδουιστή.

Έναν αιώνα αργότερα, όταν οι βρετανοί αποφάσισαν το διαμελισμό της Ινδικής χερσονήσου, ο απόγονος του Γκουλάπ, o Χάρι, αγγλοθρεμμένος και άβουλο όργανο των Βρετανών, επεδίωξε την ίδρυση ενός ακόμη κράτους, του δικού του. Φυσικά, οι βρετανοί το έβλεπαν θετικά, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, καθώς ήδη οι μουσουλμάνοι επεδίωκαν, και βίαια, την ένταξη της περιοχής στο δικό τους κράτος.

Η αντίδραση του Χάρι Σινγχ
ήταν να ζητήσει τη βοήθεια του Λόρδου και να αποφασίσει την προσχώρηση στην Ινδία, η οποία αναγνωρίζει ως απολύτως νόμιμη τη συγκεκριμένη πράξη και εκεί στηρίζει τις διεκδικήσεις της στο Κασμίρ. Η αντίδραση των μουσουλμάνων ήταν άμεση. Ο πρώτος πόλεμος μεταξύ των δύο νεαρών κρατών ξεκινά το Μάη του 1948 και γίνεται για τον έλεγχο του Κασμίρ - όπως και ο δεύτερος και ένα σωρό συγκρούσεις στο μεταξύ.

Το πρόβλημα διεθνοποιείται όταν η Ινδία καταφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας τη βοήθειά του. Ο ΟΗΕ, ο οποίος θα χαράξει και τη Γραμμή Ελέγχου μεταξύ ινδοκρατούμενου και πακιστανικού Κασμίρ μετά τον πρώτο πόλεμο —γραμμή συγκρούσεων και αιματοχυσιών έκτοτε—, ζητεί να γίνει δημοψήφισμα. Θα επαναλάβει το αίτημα κάθε φορά που το ζήτημα επανέρχεται.

Η Ινδία αρνείται επιμόνως
και αρκείται στη ντε φάκτο διχοτόμηση του Κασμίρ. Σήμερα, δεν αναγνωρίζει ως διεθνές το ζήτημα, αλλά ως διμερές, και χρησιμοποιεί την κυριαρχία της ως αιτία για την άρνηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το Πακιστάν, αντιθέτως, επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα του δημοψηφίσματος και καταγγέλλει ως παράνομη την «κατοχή» του Κασμίρ από την Ινδία. Οι δύο χώρες μπορεί να είναι οι «βασικοί παίκτες» στην κρίση του Κασμίρ, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Ένας ακόμη παράγοντας με ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή είναι η Κίνα, η οποία έχει συγκρουστεί σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο με την Ινδία για το δικαίωμα κτήσης του παγετώνα Σιατσέν, ο οποίος ξεκινά από την περιοχή του Κασμίρ.Φωτογραφία: laszlo photo
Κανένα παιδί κατώτερου θεού! Η δική μας επανάσταση.
Κανένα παιδί χωρίς φροντίδα και στήριξη. Κανένα παιδί χωρίς μέλλον. Κανένα παιδί κατώτερου θεού!
22.03.2019, 08:11
Turcofago χωρίς φερετζέ
Ο Μπρέντον Τάραντ, ο Αυστραλός τρομοκράτης, είναι ένας ναζί. Ιδεολόγος ναζί, ο οποίος έχει αφομοιώσει και...
21.03.2019, 09:55
Ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Aκούγεται συχνά στις συζητήσεις ότι το ΝΑΤΟ πάντοτε παίρνει το μέρος της Τουρκίας παραβλέποντας τα δίκαια...
18.03.2019, 11:00
Αυστηρές εκθέσεις με μια δόση τακτ
Αναρωτιέται κανείς γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαθέτει «ατού» στην οικονομία. Είναι προφανές ότι στην...
14.03.2019, 11:37
Παπαγαλάκια και γυρολόγοι
Είμαστε χωρισμένοι σε φυλές κι αυτό γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε με έναν τρόπο σχεδόν φυσικό. Στο...
13.03.2019, 11:42
Κακώς ήρθε το δολάριο
Οι Έλληνες διαθέτουν ένα τρισχιλιετές know how στο να σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ από επεισόδια, συμπλοκές...
13.03.2019, 10:12
Παρακολουθούνται πολίτες;Η διάλυση της ΕΛ.ΑΣ και οι ευθύνες Γεροβασίλη
Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι απογοητευτικές, κάτι που μαρτυρούν όλα τα...
11.03.2019, 10:50
Η ανικανότητα και το θράσος των ανεύθυνων
Δεν χρειαζόταν το πόρισμα των Εισαγγελέων για να έχει κάποιος υπεύθυνος την ευθιξία της παραίτησης, αρκούσε...
08.03.2019, 17:03
Γυναίκες, νέοι και κλιματική αλλαγή
Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η Νότια και Κεντρική Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη όλο και συχνότερα με κύματα...
07.03.2019, 13:04
Και ο Αλιβιζάτος Γέφυρα;
Συριζαίος λοιπόν ο Αλιβιζάτος; Μόνο κάποιος τυφλωμένος από το πάθος του θα μπορούσε να το ισχυριστεί
05.03.2019, 18:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.