ΥΓΕΙΑ: Νερό! Πόσο πρέπει να πίνετε καθημερινά;

Διάφορες προτάσεις έχουν ακουστεί από μελέτες, αναφορικά με το ποια είναι η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε. Αλλά οι μεμονωμένες ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η υγεία των ατόμων,πόσο δραστήριοι είναι ή/και που ζουν.

Δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ισχύει για όλους. Αλλά γνωρίζοντας περισσότερα για την ανάγκη του σώματος για υγρά, θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού θα πρέπει να πίνετε κάθε μέρα.

Οφέλη

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματος και αποτελεί περίπου το 60 τοις εκατό του σωματικού βάρους.
Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο στο σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. 

  • Απορρίπτει τα απόβλητα μέσω της ούρησης, της εφίδρωσης και των κινήσεων του εντέρου.
  • Διατηρεί τη θερμοκρασία σας κανονική.
  • Προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς.
  • Η έλλειψη του, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Πόσο νερό χρειάζεστε;
Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα σας, πρέπει να το τροφοδοτείτε.  

Πόσο ; Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής, διαπίστωσαν ότι η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι:

Περίπου 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών για τους άνδρες
Περίπου 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών ημερησίως για τις γυναίκες
Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν τα υγρά από το νερό, αλλά και τα διάφορα υγρά και τρόφιμα. Περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα και το υπόλοιπα από τα ποτά.

Τι γίνεται με τη συμβουλή να πίνετε 8 ποτήρια την ημέρα;


Έχετε ακούσει πιθανώς τη συμβουλή : "Πιείτε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα." Αυτό είναι εύκολο να το θυμόμαστε και είναι ένας λογικός στόχος που μπορεί να ισχύει για αρκετούς .
Για μερικούς ανθρώπους όμως , μπορεί να αρκούν λιγότερα από οκτώ ποτήρια ημερησίως ή και αυτά να μην είναι αρκετά.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες σε νερό

Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τη συνολική πρόσληψη υγρών με βάση διάφορους παράγοντες:
Άσκηση. Εάν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας κάνει να ιδρώνετε, πρέπει να πίνετε επιπλέον νερό για να καλύψετε την απώλεια υγρών. Είναι σημαντικό να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση. Αν η άσκηση είναι έντονη και διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, ένα αθλητικό ποτό μπορεί να αντικαταστήσει μεταλλικά στοιχεία στο αίμα σας (ηλεκτρολύτες) που χάνονται μέσω του ιδρώτα.
Περιβάλλον. Ο ζεστός και υγρός καιρός μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε και απαιτείται επιπλέον πρόσληψη υγρών. Διαμονή σε μεγάλα υψόμετρα, δημιουργεί επιπλέον ανάγκες νερού.
Συνολική υγεία. Το σώμα σας χάνει υγρά όταν έχετε πυρετό, εμετό ή διάρροια. Πίνετε περισσότερο νερό ή ακολουθήστε μια σύσταση γιατρού για να πιείτε από το στόμα διαλύματα ενυδάτωσης. Άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να απαιτούν αυξημένη πρόσληψη υγρών περιλαμβάνουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και πέτρες ουροφόρων οδών.
Εγκυμοσύνη ή θηλασμός. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένες. Προτείνεται στις έγκυες γυναίκες να πίνουν καθημερινά περίπου 10 φλιτζάνια (2,4 λίτρα) υγρών και οι γυναίκες που θηλάζουν να καταναλώνουν περίπου 13 φλυτζάνια (3,1 λίτρα) υγρών ημερησίως.

Πέρα από τη βρύση: Άλλες πηγές νερού

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο σε αυτά που πίνετε για να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας σε υγρά. Αυτό που τρώτε παρέχει επίσης μια σημαντική μερίδα. Για παράδειγμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι, είναι σχεδόν 100 %  νερό.

Επιπλέον, ποτά όπως γάλα, χυμοί και τσάι βοτάνων αποτελούνται κυρίως από νερό. Ακόμα και τα καφεϊνούχα ποτά - όπως ο καφές και η σόδα - μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή σας πρόσληψη νερού. Αν και το νερό, θα πρέπει πάντα να παραμένει η πρώτη επιλογή σας .Άλλωστε είναι χωρίς θερμίδες, φθηνό και άμεσα διαθέσιμο.

Η λήψη υγρών σας είναι πιθανώς επαρκής εάν:
  • Σπάνια αισθάνεστε διψασμένοι
  • Τα ούρα σας είναι άχρωμα ή ανοικτά κίτρινα
Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ποσότητα νερού που είναι κατάλληλη για σας κάθε μέρα.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει τα υγρά που χρειάζεται, μπορείτε να :
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ρόφημα χωρίς θερμίδες ή χαμηλών θερμίδων με κάθε γεύμα και ανάμεσα σε κάθε γεύμα.
  • Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
  • Πίνετε νερό εάν αισθάνεστε πεινασμένοι. Η δίψα συγχέεται συχνά με την πείνα.
Αν και ασυνήθιστο, είναι δυνατόν να πίνετε πολύ νερό. Όταν τα νεφρά σας δεν μπορούν να εκκρίνουν την περίσσεια νερού, η περιεκτικότητα σε νάτριο του αίματός σας αραιώνεται (υπονατριαιμία) - η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι αθλητές - ειδικά εάν συμμετέχουν σε μακριές ή έντονες ασκήσεις ή συμβάντα αντοχής - διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπονατριαιμίας. Σε γενικές γραμμές, όμως, η κατανάλωση υπερβολικού νερού είναι σπάνια σε υγιείς ενήλικες που έχουν μία συνηθισμένη διατροφή.

Πηγή: mayo clinic