Eurovision 2019: Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον δεύτερο ημιτελικό

Oι χώρες που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει το Σάββατο 18 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ, είναι οι Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Αλβανία, Σουηδία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Δανία, Νορβηγία, Ελβετία και Μάλτα.

Ιδιαίτερη στιγμή στον δεύτερο ημιτελικό ήταν αυτή που στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα Shalva, που αποτελείται από παιδιά με αναπηρία, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν τα τραγούδια της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που θα διαγωνιστούν στον τελικό ως μέλη των «Big Five».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 41 χώρες, ενώ η Βουλγαρία και η Ουκρανία δεν έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση.
Στον πρώτο ημιτελικό συμμετείχαν 17 χώρες, εκ των οποίων πέρασαν στον τελικό οι 10, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα και το «Better Love», αλλά και η Κύπρος με την Τάμτα και το «Replay», ενώ στον δεύτερο ημιτελικό συμμετείχαν 18 χωρών.

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς και του Ισραήλ, ως διοργανώτρια χώρα, θα εμφανιστούν κατ’ ευθείαν στον τελικό της Eurovision.

Στον τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς, οι «Big Five» και το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα στον τελικό του Σαββάτου θα δούμε τα τραγούδια των χωρών: Ελλάδας, Λευκορωσίας, Σερβίας, Κύπρου, Εσθονίας, Τσεχίας, Αυστραλίας, Ισλανδίας, Σαν Μαρίνο, Σλοβενίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ολλανδίας, Αλβανίας, Σουηδίας, Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Δανίας, Νορβηγίας, Ελβετίας, Μάλτας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και του Ισραήλ.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό της Eurovision 2019 θα προκύψει ύστερα από κλήρωση.

Η μεγάλη έκπληξη του 64ου τελικού της Eurovision θα είναι η εμφάνιση της ποπ σταρ Μαντόνα, η οποία θα ερμηνεύσει δύο τραγούδια.

Στον τελικό ψηφίζουν όλε οι χώρες που έλαβαν μέρος στην διοργάνωση. Οι τηλεθεατές από την Ελλάδα θα μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση από σταθερό είναι 0,65 ευρώ και από κινητό ή SMS 0,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού.

Επίσης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσα από την επίσημη εφαρμογή της διοργάνωσης (Eurovision Song Contest App).

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού (δύο ημιτελικοί και τελικός) μεταδίδονται τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2 στις 22:00 και από το κανάλι υψηλής ευκρίνειας της ΕΡΤ, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr.

Στο σχολιασμό και την παρουσίαση των δύο ημιτελικών και του τελικού είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Παρουσιαστές και των τριών φάσεων του διαγωνισμού είναι ο Ερέζ Ταλ, η Μπαρ Ραφαέλι, ο Ασσί Αζάρ και η Λούσι Αγιούμπ.