Κλείσιμο

Δημοσιογραφία υψηλών ταχυτήτων: Το όραμα των NYT για ειδήσεις σε δίκτυα 5G

Αναμφισβήτητα σημείο των σύγχρονων καιρών είναι η ανάγκη των κοινωνιών και συγκεκριμένα της ανθρώπινης επικοινωνίας, άρα και των τηλεπικοινωνιών, για περισσότερα…G.

Με τα δίκτυα 5G (5ης γενιάς) να είναι ως γνωστόν προ των πυλών (Συγκεκριμένα εκτιμάται πως υπηρεσίες 5G θα είναι διαθέσιμες για το ευρύ κοινό, το λιγότερο σε έναν χρόνο από σήμερα.), η ταχύτητα του ίντερνετ υπολογίζεται πως θα εκτιναχτεί στο εικοσαπλάσιο αυτής που προσφέρουν σήμερα τα δίκτυα 4G.

Έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των νέων αυτών διαδικτυακών δυνατοτήτων  είναι φυσικά, εκδότες, αρχισυντάκτες και όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της λεγόμενης « Νέας Δημοσιογραφίας» ή απλούστερα των ειδησεογραφικών ιστοτόπων .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μεταξύ άλλων η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας New York Times η οποία φαίνεται πως έχει ήδη σχεδιάσει ένα μεγαλεπήβολο πλάνο δράσης προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τα νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρουν υψηλά ιστάμενα στελέχη του εντύπου μάλιστα, προχωρούν στην δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου δημοσιογραφίας σε περιβάλλον 5G, ώστε να εξακριβωθεί εις βάθος το τι είδους ευκαιρίες για μια καινούρια διάσταση στην μετάδοση-αφήγηση γεγονότων, μπορούν να προσφέρουν οι νέες αυτές υψηλές ταχύτητες.

«Πιστεύουμε ότι οι ταχύτητες 5G αλλά και η έλλειψη περιόδων λανθάνουσας ταχύτητας- αδράνειας που αυτές προσφέρουν μπορούν να φέρουν την επανάσταση στον χώρο της online δημοσιογραφίας αναφορικά με το πώς συλλέγουμε και μεταφέρουμε τις ειδήσεις.

Περισσότερο, εκτιμούμε πως οι ταχύτητες αυτές θα προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ταχύτατη άντληση των πληροφοριών, το άμεσο streaming και κατ’ επέκταση την κάλυψη των ειδήσεων ειδικά σε συνθήκες εκτάκτων γεγονότων», υποστηρίζουν

Μπορεί το γενικότερα όραμα των Times, για την νέα αυτή εποχή, να θεωρείται για την ώρα κάπως ασαφές ωστόσο στα άμεσα σχέδια του εργαστηρίου Δημοσιογραφίας σε δίκτυα 5G, είναι είναι να προσφέρει στους συντάκτες αλλά και στο αναγνωστικό κοινό ταχύτητες 5G, καλύτερες και σταθερότερες συνδέσεις στο διαδίκτυο για τους Δημοσιογράφους, αλλά και εκπαίδευση για το πώς αυτοί θα μπορούν να να κάνουν αυτόματο streaming και να δημοσιοποιούν δεδομένα, όπως βίντεο, ήχο, φωτογραφίες HD, ακόμη 3D περιεχόμενο. 

Στόχος του εγχειρήματος είναι παράλληλα και η προσφορά περισσότερων και καλύτερων AR και VR εμπειριών (επαυξημένη πραγματικότητα - εικονική πραγματικότητα) στα άρθρα, με τον αναγνώστη να μπορεί να εξερευνήσει νέα ψηφιακά περιβάλλοντα 3D. 

Ρεπόρτερς πάντα σε… σύνδεση

Ας αναλογιστούμε πως το twitter άλλαξε ριζικά το δημοσιογραφικό τοπίο μετατρέποντας τους δημοσιογράφους από συντάκτες που επιμελούνται και δημοσιεύουν κείμενα που ενίοτε προωθούνται στο διαδίκτυο σε συντάκτες του «share, tweet και..like» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Πρόκειται για μεγάλο «άλμα» που φυσικά υποβοηθήθηκε από τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Η νέα εποχή των δικτύων 5G, πηγαίνει τους δημοσιογράφους ένα βήμα παραπέρα… αφού τους τους δίνει την δυνατότητα για μετάδοση των ειδήσεων ακριβώς την στιγμή που «δημιουργούνται».

Νέα δεδομένα στην σύνταξη των ειδήσεων 

Οι ταχύτητες 5G, οπωσδήποτε αναμένεται να κάνουν τη ζωή των δημοσιογράφων ευκολότερη αφού, πληροφορίες, πηγές, φωτογραφίες, επεξεργασμένο ή μη υλικό, διευκρινίσεις, δηλώσεις, οδηγίες, δεδομένα, διευθύνσεις, τηλέφωνα και όλα όσα κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να συνταχθεί η είδηση μπορούν να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν εύκολα και γρήγορα.

Ένα news room υψηλών δυνατοτήτων

Στην νέα εποχή για την Δημοσιογραφία, με το ίντερνετ να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ροή, κάλυψη και μετάδοση των ειδήσεων, το δίκτυο 5ης γενιάς αναμένεται ταυτόχρονα να αναβαθμίσει εξ ολοκλήρου τις δυνατότητες της αίθουσας σύνταξης και μέσω καινοτόμων εφαρμογών που θα ενημερώνονται σε ανύποπτο χρόνο και θα  μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στους συντάκτες και κατ’ επέκταση στο κοινό. Φανταστείτε ενδεικτικά μια εφαρμογή που θα μπορεί να ενημερώνει τον συντάκτη, μέσω αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί στην πόλη, για τα σημεία που παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση.

Περισσότερος ανταγωνισμός και προσέλκυση αναγνωστών 


Καθώς η αναγνωσιμότητα αποτελεί αναμφίβολα το κύριο ζητούμενο αλλά και την κινητήριο δύναμη των ειδησεογραφικών ιστοτόπων, η ταχύτατη προσπέλαση αλλά και μετάδοση πληροφοριών εκτιμάται πως θα προσδώσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη και κέρδη στους οργανισμούς ειδήσεων, προσελκύοντας όλο και περισσότερο αναγνωστικό κοινό που επιθυμεί να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει ακριβώς την στιγμή που συμβαίνει. 

Mε πληροφορίες από: NYT, ΝΙELMAN LAB

Πηγή: skai.gr