Αίγυπτος: Ελεύθερος αφέθηκε ο φωτορεπόρτερ Σάουκαν που κρατείτο από το 2013

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο φωτορεπόρτερ Μαχμούντ Αμπού Ζέιντ, γνωστός ως "Shawkan", ο οποίος κρατείτο από το 2013 επειδή κάλυψε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των ισλαμιστών στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

«Βγήκε σήμερα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από το αστυνομικό τμήμα του αλ Χάραμ (κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας) και πλέον βρίσκεται σπίτι του», δήλωσε ο Τάχερ Αμπντούλ Νασρ.
Ο Σάουκαν θα βρίσκεται υπό αυστηρό αστυνομικό έλεγχο επί πέντε χρόνια και θα είναι αναγκασμένος να κοιμάται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε βράδυ.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κατήγγειλε αυτούς τους όρους. Ο συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο Σέριφ Μάνσουρ, κάλεσε «τις αιγυπτιακές αρχές να τερματίσουν την ντροπιαστική μεταχείριση του φωτορεπόρτερ αίροντας όλους τους όρους της απελευθέρωσής του».

Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Σάουκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση τον Σεπτέμβριο, ποινή που είχε ήδη εκτίσει, όμως ο φωτογράφος παρέμεινε στη φυλακή αρκετούς μήνες αφού εκδόθηκε η απόφαση. 

Τον Μάιο η Unesco τίμησε τον Αιγύπτιο φωτογράφο με το διεθνές βραβείο για την ελευθερία του Τύπου. Ο Σάουκαν κατηγορείτο για «φόνο, απόπειρα δολοφονίας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορίες για τις οποίες κινδύνευε να καταδικαστεί σε θάνατο.  

Πολλές διεθνείς ΜΚΟ ζητούσαν την απελευθέρωσή του καταγγέλλοντας τις διώξεις του αιγυπτιακού καθεστώτος εναντίον των δημοσιογράφων.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι δικάστηκαν τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Σάουκαν.

Εβδομήντα πέντε εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών. Οι περισσότεροι κατηγορούνταν ότι σκότωσαν αστυνομικούς ή ότι βανδάλισαν δημόσια περιουσία τον Αύγουστο του 2013 στη διάρκεια των ταραχών που είχαν ξεσπάσει στο Κάιρο.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε την απόφαση αυτή, εκτιμώντας ότι «αγνοήθηκαν με κατάφωρο τρόπο» τα δικαιώματα των κατηγορούμενων.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών την κατηγόρησε από την πλευρά του για «έλλειψη αντικειμενικότητας».

Εκτός από τον Σάουκαν, 214 ακόμη άνθρωποι καταδικάστηκαν σε πενταετείς φυλακίσεις, με κάποιους από τους οποίους που είχαν ήδη εκτίσει τις ποινές να αφήνονται ελεύθεροι επίσης σήμερα.