Κλείσιμο

Όταν η επίκληση των Fake News μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ

Τις τελευταίες ημέρες και κατά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε από τις 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, τόσο η Εφημερίδα των Συντακτών όσο και η Αυγή, παρουσιάστηκαν ως υπερθεματιστές στην καταπολέμηση των Fake News, που αμαυρώνουν την εικόνα της κυβέρνησης και γενικότερα της πολιτείας .

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του ΣΚΑΙ, γιατί φιλοξένησε στις έκτακτες εκπομπές του Ομάδα εθελοντών πυροσβεστών στον Νέο Βουτζά με επικεφαλής άτομο ονόματι Γιάννης Δαμιανόγλου. Η ΕΦΣΥΝ και η Αυγή αμφισβήτησαν την ιδιότητα  του εθελοντή πυροσβέστη, ουσιαστικά ασκώντας κριτική για τις καταγγελίες του ότι εθελοντές έμειναν νηστικοί στη διάρκεια της πυρόσβεσης, αλλά και ότι έγιναν και επιχειρησιακά λάθη από την Πυροσβεστική.
 
Στο θέμα ενεπλάκη και η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία, σε ανακοίνωσή της στις 30 Ιουλίου, ουσιαστικά αναφέρει και ότι δεν αληθεύει η καταγγελία, και ότι ο καταγγέλων «δεν είναι Εθελοντής Πυροσβέστης, ούτε Διοικητής Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού (όπως παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή) ούτε γενικότερα εκπρόσωπος των Εθελοντών Πυροσβεστών».

Καλά ως εδώ, καθώς σίγουρα ο ΣΚΑΪ δεν καλείται να απολογηθεί για το περιεχόμενο των καταγγελιών καθώς η ευθύνη βαραίνει τον καταγγέλλοντα και αν το έπραττε θα μιλάγαμε για λογοκρισία, αλλά σίγουρα θα έφερε ευθύνη, αν κ. Δαμιανόγλου, δεν έφερε τον τίτλο του επικεφαλής των εθελοντών πυροσβεστών του Νέου Βουτζά, που έδωσαν μάχη με τις φλόγες και σίγουρα είχαν πολλά να πουν.

Στις 31 Ιουλίου, οι εθελοντές του Νέου Βουτζά, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«31/7/2018
Αρ πρωτ.325
Προς αποκατάσταση της αλήθειας
Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά δεν ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελλάδος.
Είμαστε μια ομάδα εθελοντών ενταγμένη στην Πολιτική Προστασία Ελλάδος με αριθμό ένταξης 64/2008 και ενεργούμε πάντοτε σύμφωνα με τις εντολές που λαμβάνουμε από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199 Ε.Σ.Κ.Ε.
Ουδέποτε δηλώσαμε ότι ανήκουμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πόσο μάλλον ότι ο επικεφαλής μας Ιωάννης Δαμιανόγλου κατέχει κάποια διοικητική θέση σε αυτή.
Δυστυχώς έγινε λανθασμένη αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ. Θα παρακαλούσαμε θερμά τους δημοσιογράφους να αποκαταστήσουν την αλήθεια και να λυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση.
Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία.»


Άρα πλέον και με στοιχεία κ. Δαμιανόγλου είναι και εθελοντής πυροσβέστης και επικεφαλής των εθελοντών πυροσβεστών του Νέου Βουτζά, άρα έχει και λόγο για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και ορθώς φιλοξενήθηκε από τον ΣΚΑΪ.

Σε αναδίπλωση (προς τιμήν της) προχώρησε και η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς με νέο δελτίο τύπου την 1 η Αυγούστου αναγνωρίζεται η προσφορά των Εθελοντών του Νέου Βουτζά καθώς και του επικεφαλής κ Δαμιανόγλου στην πατρίδα:

«Αξιότιμε κ. Δαμιανόγλου,
Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει την εκτίμηση της για την άμεση έκδοση Δελτίου Τύπου από μέρος της Εθελοντικής σας Οργάνωσης προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Η φονική πυρκαγιά στην περιοχή σας, κατέδειξε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Εθελοντισμός σε καταστάσεις κρίσεων τόσο στον τομέα της επέμβασης όσο κυρίως στην μακρά περίοδο που ακολουθεί για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών.
Ωστόσο θα πρέπει να αναπτύσσεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, ρόλους και αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών και πάντα υποστηρικτικά των αρμοδίων κατά περίπτωση Αρχών.
Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος αναγνωρίζει κάθε εθελοντική προσπάθεια που αναπτύσσεται υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι είναι απόλυτα συγκεκριμένο, ορισμένο και σαφές το πλαίσιο δράσης τους, οι ρόλοι τους, οι προϋποθέσεις τους και οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτές δρουν εθελοντικά για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Ελπίζοντας η χώρα μας να μην ξαναζήσεις παρόμοιες καταστάσεις, σας εκφράζουμε για άλλη μια φορά την ειλικρινή μας συμπαράσταση και ευχόμαστε σε εσάς και σε όλα τα μέλη της Οργάνωσης σας καλή δύναμη.»


Καλό θα ήταν αυτά τα τελευταία δελτία τύπου τόσο των εθελοντών του Ν. Βουτζά όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος να δημοσιευθούν τόσο από την Αυγή όσο και από την ΕφΣΥΝ, μιας και παρουσιάζουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση των Fake News.
Πηγή: skai.gr