Η ιστορία με τα δικά του λόγια: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Μια μεγάλη αποκλειστικότητα με τις ανέκδοτες συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά, παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ απόψε στις 00.30.

Πρόκειται για το τελευταίο μέρος ενός ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, που περιλαμβάνει μια ανεκτίμητη ιστορική καταγραφή: Τις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του τελευταίου της γενιάς των μεγάλων ηγετών, που σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα επί επτά δεκαετίες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλάει στον Αλέξη Παπαχελά για όλα τα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής Ιστορίας, τα οποία έζησε ως πρωταγωνιστής, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του.

Στο τέταρτο μέρος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξετυλίγει την ιστορία της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 1965 μέχρι την πτώση της χούντας, το 1974. Αναλύει το διάστημα της διακυβέρνησης Στεφανόπουλου, τις μοιραίες αποφάσεις που πάρθηκαν το φθινόπωρο του ‘65 για την αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τις παρασκηνιακές επαφές του Γεωργίου Παπανδρέου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Φωτίζει με λεπτομέρειες την πολιτική κατάσταση των κρίσιμων ημερών πριν από τη χούντα και την αδυναμία του Παλατιού να οργανώσει το δικό του πραξικόπημα. Αφηγείται με όλες τις λεπτομέρειες τη σύλληψή του τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του ‘67, τη συνάντησή του με στελέχη του Κέντρου και της Αριστεράς στο κέντρο κράτησης στο Γουδί, αλλά και τη διαφυγή του αργότερα στο Παρίσι. Τέλος, περιγράφει τις επαφές που είχε εκεί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ξετυλίγει την πιο μοναχική περίοδο της πολιτικής του διαδρομής όταν στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, το Νοέμβριο του ‘74 δε συμπεριελήφθη -παρά τις προσδοκίες του- στον συνδυασμό του Καραμανλή.

Απόψε στις 00.30, στον ΣΚΑΪ.
Πηγή: skai.gr