Η αδερφή της δολοφονημένης δημοσιογράφου Δάφνης Γκαλίθια μιλά στον ΣΚΑΪ

Τα βραβεία που δίνονται συνήθως στους δημοσιογράφους για το έργο τους είναι το Πούλιτζερ και και ενίοτε το Ζαχάροφ στη βάση της αναγνώρισης της ελευθερίας του λόγου.

Το νέο βραβείο που καθιερώνεται από φέτος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου είναι το πρώτο που απευθύνεται σε ερευνητές δημοσιογράφους.

Ένας εκ των δύο βραβευθέντων δε βρισκόταν εν ζώη. Ο λόγος που ο Γιαν Κούτσιακ, ένας νέος δημοσιογράφος με πάθος για την έρευνα, δεν ήταν εν ζωή είναι επειδή δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε ύποπτες σχέσεις διαφθοράς της κυβέρνησης Φίκο με επιχειρηματίες, γεγονός που οδήγησε και στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

Το βραβείο αυτό πήρε το όνομα του από την Μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Γκαρουάνα Γκαλίθια, η οποία επίσης δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο της επειδή αποκάλυψε τη ροή του μαύρου χρήματος προς τον πρωθυπουργό της χώρα και τη σύζυγο του από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.Η πηγή της Δάφνης, η οποία ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για το βραβείο, είναι η Μαρία Εφίμοβα, που βρίσκεται στην Ελλάδα και απειλείται με έκδοση της στη Μάλτα.Η Εφίμοβα ήταν υπάλληλος της Pilatus Bank η οποία ήταν ο αγωγός του παράνομου χρήματος.

Η πρωτοτυπία των βραβείων αυτών είναι ότι παράλληλα με τους δημοσιογράφους βραβεύθηκαν και οι πηγές τους, οι κοινώς λεγόμενοι, whistlblowers, οι οποίοι απευθύνονται συνήθως σε δημοσιογράφους για να αποκαλύψουν την αλήθεια.Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Ραφαέλ Αλέ, ο πρώην υπάλληλος της PwC ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο Luxleaks και διώκεται ακόμα για υπεξαίρεση εγγράφων.

Η απονομή των βραβείων στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ήταν ηλεκτρισμένη με έντονη συγκινησιακή φόρτιση.Ο Ραφαέλ Αλέ, όταν παρέλαβε το βραβείο του, το έδωσε στη σύζυγο του Σοφία, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ταλαιπωρία που υφίσταται μαζί του στην προσπάθεια που κάνει να αποδείξει στις αρχές ότι δεν είναι εκείνος ο ένοχος του σκανδάλου διαφθοράς αλλά ανώτατοι άρχοντες που παραμένουν στο απυρόβλητο.

Μοιραίο πρόσωπο του βραβείου ήταν μία από τις δύο αδελφές της Μαλτέζας δημοσιογράφου η Κορίνα Βέλλα.Η Βέλλα βρέθηκε στο Στρασβούργο για να απονείμει τα βραβεία και με την ευκαιρία μας μίλησε για τη σημασία και το βαρύ και ουσιώδες μήνυμα τους.Η συνάντηση μας δεν ήταν εύκολη.Η Κορίνα μετάνιωσε πολλές φορές πριν μιλήσει αλλά στο τέλος αποδέχθηκε την πρόκληση νικώντας το φόβο.

Αυτό που αποκόμισα προσωπικά από τη σύντομη συνομιλία μας είναι η θλιβερή διαπίστωση της ότι για τον δημοσιογράφο πλέον δεν είναι επικίνδυνο το να γίνει πολεμικός ανταποκριτής σε εμπόλεμη ζώνη αλλά να ερευνά σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα του αλλά και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στις εθνικές κυβερνήσεις και στην ΕΕ που να προστατεύει εκείνους που θέλουν να αποκαλύψουν την αλήθεια.

Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες και όχι σε κράτη που κυριαρχούν τα απολυταρχικά καθεστώτα και υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Πηγή: Ιουλία Βελισσαράτου