Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί την ΕΡΤ για τον εσωτερικό κανονισμό

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ αναφορικά με τα όσα έχουν δει εσχάτως το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον υπό συζήτηση νέο εσωτερικό κανονισμό της ΕΡΤ στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπονται αύξηση των αργιών, μείωση των ωρών εργασίας και θεσμοθέτηση ως επίσημης αργίας της 29ης Απριλίου (σ.σ ημέρα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ).

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει πως αρμόδια για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης δεν είναι άλλη από την ίδια ενώ παράλληλα καλεί την διοίκηση της ΕΡΤ να επανέλθει άμεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο εκκρεμεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:


«Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε, Τέθηκε υπόψη των δημοσιογραφικών Ενώσεων από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος –αιφνιδιαστικά για εμάς– εισάγεται στο Δ.Σ. της ΕΡΤ προς ψήφιση.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης για τους δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει εκ του νόμου η πλέον αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια δημοσιογραφική Ένωση. Και ξέρετε ποια είναι αυτή.

Κατά συνέπεια θα εκτιμούσαμε αν στην σχετική παράγραφο του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού αναφέρατε ότι οι όροι αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ θα ρυθμίζονται από συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της επιχείρησης σας και της ΕΣΗΕΑ. Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε ότι άλλη συνδικαλιστική οργάνωση, έστω και δευτεροβάθμια, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να συνομολογήσει τους όρους αμοιβής και εργασίας των συναδέλφων μας δημοσιογράφων.

Εκτός των ανωτέρω επισημάνσεων σας δηλώνουμε ότι θεωρούμε πιο παραγωγικό, αντί να εκπονείτε διάφορα πονήματα, να επανέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι, όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το δημοσιογραφικό προσωπικό σας».
Πηγή: skai.gr