Κλείσιμο

Έκλεψαν 40 κιλά άμμο από την Σαρδηνία και κινδυνεύουν με φυλακή

Με έως έξι χρόνια κάθειρξη κινδυνεύει ζευγάρι τουριστών από την Γαλλία που συνελήφθη να έχει «κλέψει» με 40 κιλά… άμμου από την Σαρδηνία.

Η περίφημη λευκή άμμος της Σαρδηνίας θεωρείται δημόσιο αγαθό και απαγορεύεται αυστηρά η απομάκρυνσή της από το νησί.

Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι ήθελε να πάρει την άμμο ως «αναμνηστικό» και δεν συνειδητοποίησε ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της κλοπής με την επιβαρυντική συνθήκη ότι πρόκειται για αγαθό κοινής χρήσης.

Οι τουρίστες είχαν τοποθετήσει την άμμο σε 14 πλαστικά μπουκάλια, τα οποία εντοπίστηκαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μετέφερε στο Τουλόν της Γαλλίας.

Βάσει νόμου του 2017 το εμπόριο άμμου, βότσαλων και κοχυλιών είναι παράνομο και συνήθως τιμωρείται με πρόστιμα που φθάνουν και τα 3.000 ευρώ, ώστε να αποτραπούν οι κλοπές που οδηγούσαν σε «δημοπρασίες» στο διαδίκτυο.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι επισκέπτες κλέβουν τον πλούτο του νησιού. Το 1994 απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη διάσημη «ροζ παραλία» της νήσου Μπουντέλι, βορειοανατολικά της Σαρδηνίας, εξαιτίας της ανησυχίας για το μέλλον της.
Πηγή: skai.gr