Κλείσιμο

Οκτώ τρόποι για να είστε λιγότερο αναβλητικοί

Η αναβλητικότητα είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει βλαβερό για την υγεία.

Όπως αναφέρει η Κλόντια Χάμοντ, όλοι μας αναβάλουμε τις υποχρεώσεις μας λιγάκι. Όταν, όμως, αυτό καταλήγει να είναι ένα χρόνιο μοτίβο που επαναλαμβάνεται καθημερινά, μπορεί να βλάψει την υγείας μας επειδή μας βάζει σε μια κατάσταση μακροπρόθεσμου άγχους.

Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτή τη συνήθεια η Κλόντια Χάμοντ προτείνει 8 απλές λύσεις:

1) Μην βασίζεστε μόνο στην θέληση ως κίνητρο. Ο Ίαν Τέιλορ, ψυχολόγων αθλητών, που μελετά τα κίνητρα σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, έχει εντοπίσει πως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η θέληση μόνο αρκεί. Μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η θέληση είναι ένας τρόπος να βρείς κίνητρο, αλλά δεν είναι ο καλύτερος». Το πρόβλημα με αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η θέληση είναι κάτι εύθραυστο και όταν η υποχρέωση που έχουμε έχει κάποιο δυσάρεστο για εμάς κομμάτι, είναι εύκολο να παραιτόυμαστε.

2) Επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία της υποχρέωσης που αναβάλλετε. Ένα σημάδι της χρόνιας αναβλητικότητας είναι ο φόβος της αποτυχίας. Εάν αισθάνεστε πω θα αποτύχετε τότε προσπαθείτε να βρείτε δικαιολογίες για αναβολή. Αυτή η τακτική δίνει μια προσωρινή ανακούφιση, ωστόσο μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο άγχους.

3) Φτιάξτε ένα πλάνο.  Η ιδέα ότι σχεδιάζεται το πρόγραμμά σας προκαταβολικά θα σας αποτρέψει από το να ενδώσετε σε πειρασμούς.

4) Μειώστε της προσπάθεια. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο εύκολο γίνεται για να καταφέρετε να ξεκινήσετε. Αν, για παράδειγμα θέλετε να πάτε το πρωί για τρέξιμο, ετοιμάστε από την προηγούμενη μέρα τα αθλητικά σας ρούχα και αφήστε τα σε σημείο που θα είναι το πρώτο πράγμα που θα δείτε όταν ξυπνήσετε.

5) Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας κάθε φορά που κάνετε πράξη μια υποχρέωσή σας, ειδικά αυτές που σας ήταν πιο δυσάρεστες. Με αυτόν τον τρόπο σας δίνετε κίνητρο να προσπαθήσετε περισσότερο την επόμενη φορά.

6) Να έχετε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό σας. Οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερο χρόνο, θα είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο ενεργητικοί και θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, συνεπώς και θα μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε περισσότερο στις υποχρεώσεις μας. Αυτό σαφώς δεν θα συμβεί. Οπότε βάζετε πιο ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον.

7) Να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι που είναι αναβλητικοί τείνουν να έχουν λιγότερη συμπόνια για τον εαυτό τους. Έτσι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν οι ίδιο άσχημα συναισθήματα για τους εαυτούς τους σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

8) Μιλάτε για τους εαυτούς σας με τον σωστό τρόπο. Ακόμα και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για τον εαυτό μας παίζει σημαντικό ρόλο. ’νθρωποι που κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια έρευνα για τις εκλογές, απάντησαν και στις ερωτήσεις «πώς νιώθετε που έχετε δικαίωμα ψήφου;» και «πώς νιώθετε που ψηφίζετε;».  Η διαφορά στον τρόπο έκφρασης της ίδια ερώτησης έδειξε πως ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας επηρεάζει και τη συμπεριφορά μας.


Πηγή: bbc.com