Δαλάι Λάμα: Συγγνώμη για όσα είπα περί «ελκυστικής διαδόχου» όχι για Τραμπ!

Συγγνώμη για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του περί «ελκυστικής διαδόχου», αλλά όχι για τα σχόλιά του για τον αμερικανό πρόεδρο, ζήτησε την Τετάρτη ο Δαλάι Λάμα. «Αν έρθει θηλυκή Δαλάι Λάμα θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική» είχε δηλώσει γελώντας ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Το γραφείο Τύπου του Δαλάι Λάμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ο 84χρονος ζητεί συγγνώμη γι' αυτά του τα λόγια. «Λυπάται βαθιά που άνθρωποι πληγώθηκαν από αυτά που είπε και ζητεί ειλικρινά συγγνώμη» σημειώνεται.  

Στην επίμαχη συνέντευξη ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ αναφέρθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, στο όνειρό του να επιστρέψει στο Θιβέτ και στο προσφυγικό, αλλά η δήλωσή του περί «θηλυκού Δαλάι Λάμα» έκλεψε την παράσταση. 

Ο Δαλάι Λάμα «έχει μια έντονη αίσθηση των αντιφάσεων μεταξύ του υλιστικού, παγκοσμιοποιημένου κόσμου που συναντά στα ταξίδια του και τις σύνθετες, πιο απόκρυφα ιδέες για την μετενσάρκωση που βρίσκονται στο επίκεντρο της Θιβετιανής βουδιστικής παράδοσης» αναφέρεται στη δήλωση. «Εντούτοις, μερικές φορές συμβαίνει το γεγονός ότι κάποια σχόλια, μπορεί να είναι διασκεδαστικά σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο, αλλά να χάνουν το χιούμορ τους στη μετάφραση όταν μεταφέρονται σε ένα άλλο, και λυπάται για όποια προσβολή». 

Καθ' όλη τη ζωή του, προστίθεται στη δήλωση, ο Δαλάι Λάμα αντιτάχθηκε στη μετατροπή των γυναικών σε αντικείμενα και στηρίζει την ισότητα των φύλων». 

Η δήλωση ανέφερε επίσης τα σχόλια στα οποία δήλωσε ότι οι πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τελικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους «μπορεί να έχουν παρερμηνευτεί». «Εκτιμά σίγουρα ότι πολλοί από εκείνους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους μπορεί να μην επιθυμούν ή να είναι σε θέση να επιστρέψουν» διευκρινίζεται.

Ωστόσο, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ δεν ζήτησε συγγνώμη για τις παρατηρήσεις του σχετικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τον οποίο είπε στη συνέντευξή του ότι έχει «έχει έλλειψη ηθικής αρχής».
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ