Κλείσιμο

Τα φιστίκια που χρειάζονται αστυνομική προστασία

Γνωστά και ως ο «πράσινος χρυσός» της Σικελίας τα κελυφωτά φιστίκια απαιτούν αυξημένη αστυνομική φύλαξη. 

Οι Ιταλοί αστυνομικοί, οι «Καραμπινιέροι», προετοιμάζονται για 24ωρες περιπολίες στην Σικελία προκειμένου να προστατεύσουν την σοδιά των κελυφωτών φιστικιών, γνωστά στην Ελλάδα και ως φιστίκια Αιγίνης. 

Οι σοδιές βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού Αίτνα στη Σικελία, που φιλοξενεί μία από τις πιο ακριβές ποικιλίες φιστικιών, τα κελυφωτά φιστίκια του Μπροντέ. 

Τα φιστίκια είναι ο «πράσινος χρυσός» της περιοχής καθώς ένα κιλό καρπών χωρίς κέλυφος κοστίζει κοντά στα 15.50 ευρώ. Αυτή η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από τις τιμές των δύο άλλων μεγάλων εξαγωγέων φιστικιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και του Ιράν. 

Η μεγάλη τιμή τους έχει τραβήξει την προσοχή ληστών που συνήθως πηγαίνουν τα βράδια και προσπαθούν να μαζέψουν όσο περισσότερα φιστίκια μπορούν. Το 2009 εκλάπησαν 300 κιλά φιστικιών αξίας περίπου 4.600 ευρώ. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους αγρότες του Μπροντέ να ζητήσουν αστυνομική προστασία. 

Από τότε οι Καραμπινιέροι περιπολούν τα χωράφια από εδάφους αλλά και με την συνδρομή ελικοπτέρου από αέρος. Την περίοδο του Σεπτεμβρίου, όταν μαζεύονται τα φιστίκια από τα δέντρα, η ιταλική αστυνομία διαθέτει 6 αστυνομικούς για περιπολίες το πρωί και ακόμη 12 για βραδινές περιπολίες. 

«Οι τίμιοι πολίτες χαιρετίζουν την υπηρεσία γιατί η εποχή της σοδειάς είναι μία πολύ ευαίσθητη στιγμή για την κοινότητα μας. Ένα βράδυ έκλεινα την πόρτα στο χωράφι μου όταν με σταμάτησαν οι Καραμπινιέροι και ρωτούσαν δυνατά ποιος είμαι και τι κάνω εκεί. Αισθάνθηκα ανακούφιση που είχα την παρουσία τους», είπε στο BBC ο αγρότης, Μάριο Πρεστιάνι. 

Πηγή: skai.gr