Κλείσιμο

Οι εργασιακές ανισότητες που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ευρώπη

Μισθολογικές ανισότητες και εργασιακές αδικίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το μέσο ωρομίσθιο για την γυναίκα στην ΕΕ είναι 16% χαμηλότερο σε σχέση με τις αποδοχές του άνδρα συναδέλφου της, σύμφωνα με δεδομένα από το 2017. Στην Ελλάδα το χάσμα ανερχόταν στο 12,5% το 2014, τελευταία χρονιά γα την οποία η χώρα μας κατέθεσε μετρήσεις.

Σε κανένα κράτος-μέλος δεν υπάρχει ισότητα μισθών. Η μικρότερη διαφορά εντοπίζεται στην Ρουμανία (3,5%) ενώ η μεγαλύτερη στην Εσθονία (25,6%).

Τα προβλήματα επεκτείνονται και στην συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς η απασχόληση των γυναικών στην ΕΕ είναι κατά 11,5 μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με των ανδρών.

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο χάσμα, με το ποσοστό για τις γυναίκες να είναι σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερο από αυτό των ανδρών (στοιχεία 2017). Σημειώνεται πως η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη πριν την έναρξη της κρίσης, δεδομένου ότι το 2008 η διαφορά ανερχόταν στις 27,5 μονάδες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες έχουν λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση ή δεν έχουν πρόσβαση σε δουλειές. Μόνον η Μάλτα και η Ιταλία είχαν χειρότερη επίδοση από την χώρα μα σε αυτό το μέτωπο.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια και στην ανέλιξή τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ μόλις το 34% των στελεχών που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις (managers) είναι γυναίκες. Το μερίδιο κατρακυλά στο 27% στην στελέχωση διοικητικών συμβουλίων και πέφτει ακόμα περισσότερο, στο 17%, στα ανώτερα διοικητικά πόστα εισηγμένων εταιρειών.

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα χειρότερη. Το ποσοστό των γυναικών managers υπολογίζεται περίπου στο 32%, δηλαδή χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στα ΔΣ ούτε ένα στα δέκα μέλη είναι γυναίκα.
Πηγή: skai.gr