Κλείσιμο

Aκ Σαράι: Aυτό είναι το χλιδάτο νέο παλάτι του Προέδρου Ερντογάν

Ποιος «Λευκός Οικός»; Το «Λευκό Σαράι, με έκταση 300.000 τ.μ., μαρμάρινα δάπεδα, χρυσάφι, Μedia Room και 1150 κρεβατοκάμαρες, η νέα κατοικία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει την προεδρική κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ, να φαντάζει «φτωχικό».

Με αφορμή την πολυσυζητημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ως θέμα των ημερών, ας περιπλανηθούμε στα «άδυτα» του πολυτελούς παλατιού στο οποίο διαμένει τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Ερντογάν, εγκαταλείποντας την 91 ετών παράδοση που θέλει τον Τούρκο Πρόεδρο να κατοικεί στο μέγαρο Τσανγκαγιά.

Τι κι αν ο Σουλτάνος διατείνεται πως αυτός κι η σύζυγος του Εμινέ, διάγουν βίο λιτό; Το «Λευκό Σαράι» είναι από τα πιο εντυπωσιακά και και μεγάλα οικοδομήματα της σύγχρονης εποχής, ίσως μάλιστα το μεγαλύτερο παλάτι που έχει χτιστεί παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια.


Με 250 από τα 1150 δωμάτια να προορίζονται για αποκλειστική χρήση της Οικογένειας Ερντογάν, το μόλις 5 ετών και 40.000 τ.μ παλάτι διαθέτει ιαματικές πηγές, πισίνες, τουρκικά ατμόλουτρα , βοτανικό κήπο, λίμνες, έπιπλα επενδυμένα με μετάξι και πανάκριβα διακοσμητικά.

Λέγεται μάλιστα πως μόνο τα χαλιά στα οποία πατά κανείς, αξίζουν 9 εκατομμύρια, ενώ μια ταπετζαρία, μια πόρτα και κάθε ποτήρι, κοστίζουν 2.600, 6,500 εκατομμύρια και 286 ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα, είναι σύμφωνα με υπολογισμούς 4 φορές μεγαλύτερο από το Μπάγκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο.

Πηγή: skai.gr