Aυτός ο νεαρός σπάει ό,τι βρίσκει και φταίμε εμείς οι Έλληνες

Ένας νεαρός κρατά λοστό και γεμάτος οργή κινείται σε κεντρικά σημεία της στολισμένης πόλης σπάζοντας και καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο διάβα του. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα αφού έχει χτυπήσει με μανία ένα σταθμευμένο όχημα.

Έχουν όμως όλα τα γεγονότα μια μόνο ανάγνωση;

Στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο « Ο αδερφός μου» σε σενάριο Παναγιώτη Παπουτσάκη και σκηνοθεσία Θεοδωρή Παπαδουλάκη, καταδεικνύεται, με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, το αλληγορικό μήνυμα του διαχρονικού προβλήματος. 

Η δύσκολη καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις πόλεις μας, σε μια πολιτεία που όπως φαίνεται δεν δύναται να προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη για αξιοπρεπή και λειτουργική καθημερινότητα, σε αυτή την μερίδα των πολιτών της.

Η  ταινία  ήταν μια ιδέα της Χανιώτισσας Αλεξάνδρας Μανουσάκη που μετέφερε την εμπειρία που έζησε η αδελφή της Taty, όταν βρέθηκε στα Χανιά.

Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μετακόμισε στην Κρήτη από την Νέα Υόρκη με σκοπό να αναλάβει το οινοποιείο των γονιών της και όταν στα Χανιά βρέθηκε και η αδελφή της που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, ήθελε να της δείξει την πόλη, χωρίς να τα καταφέρει.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μανουσάκη, «έχοντας μεγαλώσει στις ΗΠΑ, ήξερα ότι εκεί υπάρχουν νόμοι, κανόνες και σεβασμός στα Άτομα με Αναπηρία.

Φθάνοντας στα Χανιά κατάλαβα πόσο διαφορετικά και δύσκολα είναι τα πράγματα για τα ΑμεΑ έχοντας και την εμπειρία με την αδελφή μου.

«Η έμπνευση μου»

 Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη ξεκίνησε τη διαδικτυακή καμπάνια , έχοντας ως στόχο να διαδώσει τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, στην προσπάθεια τους να κινηθούν στην πόλη.

Αυτοκίνητα καταλαμβάνουν ράμπες και θέσεις στάθμευσης αναπήρων, επιχειρήσεις εστίασης απλώνουν παντού τραπεζοκαθίσματα και εμπορικές επιχειρήσεις την πραμάτεια τους.

Έτσι η Αλεξάνδρα, το Οινοποιείο Μανουσάκη, η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής (Pancretan Association of America (PAA)) και η Indigo View Productions ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ανάδειξη αυτού του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Το μήνυμα που στέλνω προσωπικά είναι ότι ο κάθε ένας μπορεί να κάνει κάτι για να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Να « τσεκάρουμε» τον εαυτό μας. Να κάνουμε τα απλά, να τηρούμε τους νόμους. Να μην παρκάρουμε όπου βρούμε, να μην καταλαμβάνομε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους κάνοντας δυσκολότερη την ζωή των ΑμεΑ», τονίζει η κα Μανουσάκη επισημαίνοντας την ανάγκη να καταλάβομε ότι ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας αφορά όλους. 

Η μικρή μήκους ταινία γυρίστηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 80 εθελοντών και τη στήριξη τοπικών καταστημάτων των Χανίων. Προβλήθηκε σε φεστιβάλ όπως στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καθώς και από την Cosmote που είναι επίσης υποστηρικτής της όλης παραγωγής.

Ο «Αδερφός μου» κάνει το γύρο του διαδικτύου, εδώ και λίγες ώρες, κατακτώντας τους χρήστες του διαδικτύου.

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες ΑΜΠΕ