Κλείσιμο

Πάπας Φραγκίσκος: Αιτία οδύνης και ντροπής τα εγκλήματα του κλήρου

Την "ντροπή" και την "οδύνη" του για "την αποτυχία των εκκλησιαστικών αρχών" να αντιμετωπίσουν με ικανοποιητικό τρόπο τα "απεχθή εγκλήματα" του κλήρου στην Ιρλανδία εξέφρασε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή.

"Η αποτυχία των εκκλησιαστικών αρχών –των επισκόπων, των ιερέων και άλλων– να αντιμετωπίσουν με ικανοποιητικό τρόπο αυτά τα απεχθή εγκλήματα δικαίως προκάλεσε αγανάκτηση και παραμένει αιτία οδύνης και ντροπής για την καθολική κοινότητα. Κι εγώ ο ίδιος συμμερίζομαι αυτά τα αισθήματα" είπε ενώπιον των πολιτικών και πολιτειακών αρχών της Ιρλανδίας.

Η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας κατηγορείται κυρίως ότι κάλυψε τους εκατοντάδες ιερείς που φέρονται να κακοποίησαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά επί πολλές δεκαετίες.

"Δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω το σοβαρό σκάνδαλο που προκάλεσαν στην Ιρλανδία οι κακοποιήσεις ανηλίκων εκ μέρους μελών της Εκκλησίας που είχαν αναλάβει να τους προστατεύουν και να τους εκπαιδεύουν", σχολίασε ο πάπας, ενώ αναφέρθηκε και "στις γυναίκες που στο παρελθόν βίωσαν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις".

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένες οι παράνομες υιοθεσίες παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ιρλανδία.

Ο Αργεντινός πάπας υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣτ΄, το 2010 με επιστολή του προς όλους τους Καθολικούς Ιρλανδούς παραδέχτηκε τις ευθύνες της Εκκλησίας. "Η ειλικρινής παρέμβασή του εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των εκκλησιαστικών αρχών να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να υιοθετήσουν κανόνες για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί", τόνισε.
Πηγή: skai.gr