ΕΕ: Αυτά είναι τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ όσον αφορά τις μετακινήσεις

Αναλυτική αναφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες όσον αφορά το καθεστώς μετακινήσεων τους, παρατίθεται στην ιστοσελίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω οδηγιών οι οποίες και εξεδόθησαν.

Ειδικότερα, οι οδηγίες αφορούν ταξίδια και μετακινήσεις με κάθε είδους μεταφορικό μέσο, τόσο από αέρος και θαλάσσης, όσο και από ξηράς. ( Πλοία, αεροπλάνα, πούλμαν, λεωφορεία, τρένα)

Όπως ρητά τονίζεται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κανένας φορέας μεταφοράς δεν δύναται να αρνηθεί επιπλέον υπηρεσίες, όσον αφορά τις μετακινήσεις πριν, μετά, αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα άτομα μειωμένης κινητικότητας υποχρεούνται ωστόσο να έχουν προβεί σε συνεννοήσεις με τον εκάστοτε φορέα μεταφορών , περίπου 48 ώρες πριν το ταξίδι .

Αεροπλάνο

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όσον αφορά τις αεροπορικές πτήσεις, η εκάστοτε αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να παρέχει βοήθεια για λήψη γεύματος η φαρμάκων κατά την διάρκεια της πτήσης.
Παράλληλα, αν πρόκειται για πολύωρο ταξίδι είναι δυνατόν να ζητηθεί η συνοδεία από άλλο ένα άτομο.

Λεωφορείο ή Πούλμαν

Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (άνω των 250 χλμ.) η εταιρεία πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα συνοδεία στο άτομο με ειδικές ανάγκες. Ο συνοδός έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει δωρεάν.
Σημειώνεται πως η εταιρεία, έχει δικαίωμα να αρνηθεί την μεταφορά μόνο στην περίπτωση που και με τον παραπάνω τρόπο εξακολουθεί να διακυβεύεται η ασφάλεια του ατόμου.

Πλοίο

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει δικαίωμα να αιτηθεί την συνοδεία του ατόμου με ειδικές ανάγκες εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο για λόγους ασφάλειας, ή λόγω του σχεδιασμού του πλοίου ή της λιμενικής υποδομής. Το άτομο αυτό δικαιούται να ταξιδέψει δωρεάν.

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι το άτομο υποχρεούται να επικοινωνήσει εγκαίρως με την εταιρεία, προκειμένου να τις κοινοποιήσει την ανάγκη για βοήθεια, ακόμα κι αν δεν το κάνει, η εταιρεία υποχρεούται να πράξει τα δέοντα για τις μετακινήσεις του.

Ακολουθούν αναλυτικά οι οδηγίες:

https://ec.europa.eu/greece/news/20180813/disability_travel_rights_el
Πηγή: skai.gr