Κλείσιμο

Κυτταρίτιδα: Ο εχθρός της σύγχρονης γυναίκας

Αν έχετε κυτταρίτιδα μην ανησυχείτε, τουλάχιστον δεν είστε οι μόνες. Η κυτταρίτιδα επηρεάζει περισσότερο από το 85% όλων των γυναικών, σε κάποιο βαθμό.

Χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην επιφάνεια του δέρματος, που εμφανίζονται ως πτυχωτό ή τραυματισμένο δέρμα, κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και με ολοένα περισσότερες γυναίκες να αναζητούν κάποια θεραπεία, έχει πραγματοποιηθεί σημαντική έρευνα την τελευταία δεκαετία για την καλύτερη κατανόηση και θεραπεία της κυτταρίτιδας.

-Γιατί Έχω Κυτταρίτιδα;


Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κυτταρίτιδα αρχίζει με την κατανόηση των αιτιών της, πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον εχθρό σας πριν να καταλάβετε πώς να τον νικήσετε. Οι γιατροί πιστεύουν σήμερα ότι η κυτταρίτιδα προκαλείται από ένα συνδυασμό συνυπάρχοντων παραγόντων. Δεν υπάρχει συναίνεση για το τι ακριβώς προκαλεί την κυτταρίτιδα, αλλά θα παραθέσω κάποιες τρέχουσες ιδέες που κατά κάποιο τρόπο τεκμηριώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

1. Η αρχιτεκτονική του συνδετικού ιστού


Στις γυναίκες, οι ζώνες του συνδετικού ιστού προσανατολίζονται κατά μήκος, από το μυ για το δέρμα. Αυτές οι ζώνες διαχωρίζουν το λίπος στα κανάλια. Καθώς το λιπώδες στρώμα διευρύνεται, αυτές οι ζώνες τραβούν το δέρμα προς τα κάτω, δηλαδή προς τον μυ και συμπιέζουν το λίπος, ωθώντας το επάνω προς την επιφάνεια του δέρματος και δημιουργώντας μια ανώμαλη εμφάνιση του δέρματος.

2. Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές (ιδιαίτερα τα οιστρογόνα) στις γυναίκες που εμφανίζονται μετά την εφηβεία προάγουν την εναπόθεση λίπους στους γοφούς και τους μηρούς και καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση των σωματιδίων λίπους που έχουν αποθηκευτεί σε αυτές τις περιοχές.

3. Διαταραχή της λεμφαδένας και της κυκλοφορίας του αίματος

Οτιδήποτε μειώνει τη ροή αίματος σε αυτές τις περιοχές προκαλεί συσσώρευση υγρών (οίδημα). Το πρήξιμο αυξάνει τον όγκο του λίπους, καθιστώντας έτσι πιο εμφανείς τις προεξοχές. Οι εξωτερικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένου του οινοπνεύματος, του καπνού και της καφεΐνης, εμποδίζουν την κυκλοφορία υγρών σε αυτές τις περιοχές που είναι ευαίσθητες στην κυτταρίτιδα.

4. Καθιστική ζωή

Οι ασθενείς, αδύναμοι μύες δεν υποστηρίζουν τους υπερκείμενους ιστούς και οδηγούν σε περισσότερη παραμόρφωση της επιδερμίδας.

-Τι Μπορώ Να Κάνω Λοιπόν Για Να Καταπολεμήσω Την Κυτταρίτιδα;

1. Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους έχει μια μεταβλητή επίδραση στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καθώς τα σφαιρίδια λίπους συστέλλονται με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους,το δέρμα δεν φαίνεται να έχει κυτταρίτιδα. Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες με υγιές δέρμα. Αλλά, εάν το δέρμα δεν είναι υγιές, η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του δέρματος, καθιστώντας το ζάρωμα της επιφάνειας του δέρματος ακόμα χειρότερο. Είναι καλύτερα λοιπόν να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος και να αποφύγετε τις δραστικές διακυμάνσεις του βάρους σας.

2. Διατροφή

Μια διατροφή κατά της κυτταρίτιδας επικεντρώνεται στην απομάκρυνση της περίσσειας λίπους και τοξινών, τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές. Μην φοβάστε τα υγιή λίπη στη διατροφή σας από τα λιπαρά ψάρια, το λιναρόσπορο, τα καρύδια και το αβοκάντο. Το πόσιμο άφθονο νερό θα βοηθήσει να ξεπλύνετε τις τοξίνες από το σώμα. Το υπερβολικό αλάτι, η ζάχαρη, το αλκοόλ και η καφεΐνη θα προκαλέσουν διαστολή των λιπωδών κυττάρων, κατακράτηση υγρών και αυξημένη συσσώρευση τοξινών. Το καλύτερο είναι να τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα για να διατηρήσετε αποτελεσματικό το μεταβολισμό σας και αποφεύγοντας το σώμα σας να εισέλθει σε «λειτουργία αποθήκευσης», η οποία εμφανίζεται μετά την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απόθεση λίπους.

Μια μελέτη στο περιοδικό International Journal of Cosmetic Science έδειξε ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες χωρίς απώλεια βάρους βελτίωσαν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η προσθήκη μιας κρέμας, η οποία βελτίωσε την υγεία του δέρματος, μείωσε ακόμη περισσότερο την εμφάνιση της.

3. Άσκηση

Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όσο περισσότερο χτίζετε τους υποκείμενους υποστηρικτικούς μύες, τόσο πιο σφριγηλό θα είναι το δέρμα σας με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ορατή η κυτταρίτιδα. Με την τόνωση των μυών σας μεσώ της άσκησης με αντιστάσεις, οι μύες θα σπρώξουν προς τα έξω και θα διαμορφώσουν το δέρμα σας έτσι ώστε να εξαφανίσουν τις παραμορφώσεις που προκαλούν την κυτταρίτιδα.

Η προπόνηση υψηλής έντασης μικρής διαρκείας (HISD) θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και φυσικά θα ενισχύσει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης σας, μια ορμόνη που έχει την ιδιότητα να καίει το λίπος.

Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός σωματικής άσκησης, (χτίζοντας και τονίζοντας τους μύες σας), σωστής διατροφής, που θα έχει στόχο την απομάκρυνση του λίπους, αλλά και η χρησιμοποίηση μιας καλής ενυδατικής κρέμας για υγιές δέρμα, είναι το τρίπτυχο για την απομάκρυνση της κυτταρίτιδας!

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer
Sport&Fitness Nutrionist

supertrainer.gr


Πηγή: supertrainer.gr - Κώστας Μήτσαρης