Συζήτηση για το διάδοχο της Ελισάβετ στην ηγεσία της Κοινοπολιτείας

Μία «υψηλόβαθμη επιτροπή» στελεχών της Κοινοπολιτείας συσκέπτεται εντός της ημέρας στο Λονδίνο για να συζητήσει μεταξύ άλλων τη διαδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ στην κεφαλή του οργανισμού με τις 53 χώρες-μέλη.

Όπως αποκαλύπτει το BBC, που έχει δει την ατζέντα της συνάντησης, το θέμα της διαδοχής θα απασχολήσει τους αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών που επικεντρώνονται στον τρόπο διοίκησης της Κοινοπολιτείας.

Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ ορίστηκε επικεφαλής του οργανισμού μετά από το θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ', η θέση δεν είναι κληρονομική, επομένως δε θα περάσει αυτόματα στον πρωτότοκο γιο της Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, όταν τη διαδεχθεί στο θρόνο.

Σημειώνεται ότι η βασίλισσα, που τον Απρίλιο θα συμπληρώσει 92 χρόνια ζωής, είναι παράλληλα αρχηγός κράτους σε 15 εκ των 53 χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας. Πηγή του BBC παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της διαδοχής πιθανότατα θα συζητηθεί «όσο άκομψο και αν είναι φυσικά».

Η όποια απόφαση για τη διαδοχή στην ηγεσία του οργανισμού θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών όταν αποβιώσει η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι φέρονται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή από τον Πρίγκιπα Κάρολο, στο παρελθόν έχουν ακουστεί φωνές υπέρ της εκλογής ενός ηγέτη ώστε να ενισχυθούν τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Κοινοπολιτείας.

Η επταμελής επιτροπή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εργασιών της στη Συνάντηση των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο