Νεκροταφείο ελεφάντων: Τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα του Ελληνικού (video)

«Νεκροταφείο ελεφάντων» θυμίζει το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού με τα εγκαταλελειμμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής να αφήνονται βορά στη μανία του χρόνου και του καιρού, μέχρι να καταντήσουν κουφάρια από μεταλλικά κόκαλα. Το βίντεο με τα θεαματικά πλάνα τράβηξε ο Θωμάς Ανδρεόπουλος μέσω drone.

Στην νοτιοανατολική πλευρά του πρώην διεθνούς αεροδρομίου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα 7 αεροσκάφη. Ανάμεσά τους δεσπόζει το επιβλητικό Olympic Eagle, ένα Boeing 747-200 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που εντάχθηκε στο στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στα τέλη του 1973 με πρωτοβουλία του Αριστοτέλη Ωνάση. Αποτελείται από δύο ορόφους. Η Boeing σχεδίασε το επάνω κατάστρωμα για στεγάσει την πρώτη θέση. Το μέγεθός του ήταν τέτοιο που για 37 χρόνια κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ αεροσκάφους με την μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών.
  


Το Olympic Eagle εκτελούσε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Αυστραλία, Βόρεια Αμερική, Αφρική, Ασία. Η καμπίνα του αεροσκάφους ήταν χωρισμένη σε ζώνες, καθεμιά απ' τις οποίες είχε ένα όνομα από σημεία της Ακρόπολης Αθηνών, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχε έντονο το αρχαίο ελληνικό στοιχείο. Το αεροσκάφος ταξίδευε έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, οπότε και εγκαταλείφθηκε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου παραμένει έως σήμερα.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 στη θέση Χασάνι, και αποτελούσε για περισσότερα από 60 χρόνια το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης της Αθήνας, με την τελευταία απογείωση να πραγματοποιείται το 2001. Ήταν ένα Boeing 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που πραγματοποίησε πτήση με προορισμό την Θεσσαλονίκη.
Πηγή: skai.gr