Κλείσιμο

Οι γυναίκες του Χόλυγουντ λένε «Τέλος Χρόνου» στη σεξουαλική παρενόχληση

Περισσότερες από 300 γυναίκες του Χόλυγουντ, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση που δεσπόζει στην κινηματογραφική βιομηχανία και όχι μόνο, δημιουργώντας την οργάνωση που φέρει τον τίτλο «Time's Up» (Τέλος Χρόνου).

Η πρωτοβουλία αρχικά έγινε γνωστή μέσω της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times και περιγράφεται ως ένα ενωτικό κάλεσμα αλλαγής από τις εργαζόμενες γυναίκες στη ψυχαγωγία για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Είναι οπωσδήποτε επακόλουθο των κατηγοριών πασίγνωστων ηθοποιών εναντίον του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική κακοποίηση.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν ηθοποιοί όπως η Μέριλ Στριπ, η Νάταλι Πόρτμαν, η Ρις Γουίδερσπουν, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Έβα Λονγκόρια και η Έμμα Στόουν. Συμμετέχει επίσης η πρόεδρος της Universal Pictures Ντίνα Λάγκλει, η φεμινίστρια συγγραφέας Γκλόρια Στέινεμ, η δικηγόρος και πρώην επικεφαλής του γραφείου της Μισέλ Ομπάμα Τίνα Τιτσεν και η συμπροεδρεύουσα της Nike Foundation Μαρία Ειτέλ.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια και πλησιάζουν τον αρχικό στόχο ο οποίος είχε καθοριστεί στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν νομικά τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά τους.

Αρχικά η ιδέα δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τα έξοδα νομικής υπεράσπισης των οικονομικά αδύναμων θυμάτων που δουλεύουν στον αγροτικό τομέα, σε εργοστάσια αλλά και εργαζόμενες στον τομέα της φροντίδας και του σέρβις. 

Σε ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του «Time's Up» αναφέρεται πως ο αγώνας των θυμάτων να ακουστούν πρέπει επιτέλους να τελειώσει και να ανέβει επίπεδο. Προστίθεται πως τέτοιου είδους σεξουαλικές επιθέσεις μπορεί να συνεχιστούν καθώς κανείς από τους θύτες «δεν έχει πληρώσει» για τις πράξεις του.

Η πρωτοβουλία καλεί επίσης στην επίλυση της ανισότητας των φύλων και σημειώνει την ανάγκη να δοθούν στις γυναίκες περισσότερες ευκαιρίες για ανάληψη εξουσίας σε στρατηγικής σημασίας θέσεις της κοινωνίας.
Πηγή: skai.gr