Το Fabric Republic καινοτομεί στη δωρεά και επαναχρησιμοποίηση ρούχων

Το πρόγραμμα «Fabric Republic» φιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δωρεά και επαναχρησιμοποίηση των ρούχων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίησή τους προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το «Fabric Republic» λειτουργεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην Αθήνα και μέσα από τη συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς, στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των ρούχων που διατίθενται από τους πολίτες για τους ευάλωτους συμπολίτες τους.

Τα ρούχα που δωρίζονται, συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της «Fabric Republic», όπου ξεχωρίζονται, κατηγοριοποιούνται, καθαρίζονται και αποθηκεύονται. Μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με άλλες οργανώσεις, ο ρουχισμός προσφέρεται στη συνέχεια σε όσους έχουν ανάγκη. Όσα είδη ένδυσης είναι τόσο φθαρμένα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, στέλνονται για ανακύκλωση.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης του προσφερόμενου ρουχισμού, αλλά και η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης.

Όπως εξηγεί  συντονίστρια του προγράμματος, Μπέττυ Αγγελοπούλου, στην Ελλάδα μέχρι τώρα οι συνθήκες παράδοσης των ρούχων συχνά δεν είναι επαρκείς, τα ενδύματα φθείρονται στις αποθήκες και η διαχείριση των ρούχων από τις οργανώσεις συχνά δεν επαρκεί.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ίασις», που προσφέρει θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν οικοτροφείο, ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας και κέντρο ημέρας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης.

Η «Fabric Republic» έχει αναπτύξει ήδη συνέργειες μεταξύ άλλων με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με τις οργανώσεις Caritas, Praksis, ActionAid, Ένα παιδί ένας κόσμος, ΑΜΚΕ Ηρεμία, Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος» και Όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, υλοποιείται με δωρεά για ένα χρόνο από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του έγινε δωρεά τριών τόνων ενδυμάτων (τα μισά από τα οποία στη Μάνδρα Αττικής) και προωθήθηκαν στην ανακύκλωση άλλοι δύο τόνοι.
Πηγή: _none