Νομιμοποιείται ο γάμος των ομοφυλόφιλων στην Αυστρία

Τα ομόφυλα ζευγάρια στην Αυστρία θα μπορούν να παντρεύονται από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, έπειτα από απόφαση του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Η κίνηση αυτή τοποθετεί την Αυστρία στην ίδια ευθεία με τα 15 ακόμα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία, τα οποία έχουν ήδη επιτρέψει τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Οι γάμοι των ομοφυλόφιλων επιτρέπονται συνολικά σε 25 χώρες ανά τον κόσμο.

Συμπίπτει επίσης και με τον σάλο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του θεάματος, και όχι μόνο.

«Η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου παραβιάζει την αρχή της ισότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων βάσει προσωπικών χαρακτηριστικών, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός» αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Στην Αυστρία, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν από το 2010 να συνάπτουν πολιτικό σύμφωνο συμβίωσης αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να παντρεύονται. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέτασε το ζήτημα, έπειτα από προσφυγή δύο γυναικών που είχαν ήδη συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά δεν μπορούσαν σύμφωνα με τις αρχές της Βιέννης, να κάνουν επίσημο γάμο. O δικηγόρος που εκπροσώπησε τις δυο εναγόμενες γυναίκες ανέφερε ότι «αυτή είναι μια ιστορική μέρα».

«Η Αυστρία είναι η μόνη χώρα που επιτρέπει τους γάμους των ομοφυλόφιλων για ανθρωπιστικούς λόγους. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει τους γάμους για πολιτικούς λόγους» έγραψε ο δικηγόρος σε ανάρτησή του στο Facebook.
Πηγή: skai.gr