Tαξίδι στην ιστορία του χρήματος

Το χρήμα μπορεί πολλοί να το μίσησαν και να προτίμησαν τη δόξα, η ιστορία όμως έχει γραφεί πάνω σε τάλαντα, οβολούς, μνες, στατήρες και δραχμές. Όχι μόνο γιατί τα χρήματα είναι συνυφασμένα με την οικονομία και την συναλλακτική δραστηριότητα του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά και επειδή πάνω στα κέρματα χαράχτηκαν οι αποδείξεις εξέλιξης του πολιτισμού.

Τα νομίσματα που διασώζονται από την αρχαιότητα και αποτελούν κτήμα του σύγχρονου ανθρώπου αποκαλύπτουν τα «μυστικά» της εποχής τους, τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές συνθήκες χιλιάδων χρόνων πίσω: γιατί δημιουργήθηκαν, ποιο μήνυμα ήθελαν να περάσουν, ποια ήταν η αξία τους. Παράλληλα, όμως, είναι τα ίδια έργα τέχνης, μνημεία πολιτισμού, απτά σύμβολα που κανείς τα πιάνει στα χέρια του και τα «αισθάνεται». Απεικονίζουν παραστάσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, που συνδέονται με τον τόπο και την αρχή η οποία τα εξέδωσε.

Ένα τέτοιο ταξίδι στην ιστορία του χρήματος ξεκίνησε από την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που διοργανώνουν για πρώτη φορά από κοινού τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα». Έως τις 15 Απριλίου 2018 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, εστιάζοντας στις ποικίλες αναφορές και τις ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο.
Συνολικά 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank, από τις σημαντικότερες του είδους της παγκοσμίως, παρουσιάζονται μαζί με 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 29 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, 2 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου.

Τα εκθέματα, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, η οποία απαρτίζεται από περίπου 11.000 νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, έχουν χωριστεί σε οκτώ θεματικές ενότητες. Ξεκινώντας με τα πρώτα ανεικονικά νομίσματα, δηλαδή χωρίς παραστάσεις ζώων, προσώπων ή αντικειμένων, οι επισκέπτες της έκθεσης θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του κέρματος ως μέσο συναλλαγής και θα εξοικειωθούν με τις ονομασίες του, όπως π.χ. οι δαρεικοί, οι χελώνες, οι γλαύκες, οι πώλοι κ.λπ. Σε επίπεδο εικονογραφίας το κοινό θα διαπιστώσει ότι οι όψεις των νομισμάτων μετατρέπονται σε πεδίο συμβολισμού και σταδιακά αποτυπώνουν εμπορικά αγαθά, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, θρησκευτικά σύμβολα, έργα τέχνης, αλλά και αφηρημένες έννοιες, όπως ο πλούτος, η ευημερία, η νίκη, όπως επίσης και προπαγανδιστικά μηνύματα της εκάστοτε εξουσίας και εκδότριας αρχής. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του ρόλου του νομίσματος στην κοινωνία και με μία σύντομη αναφορά στην αρχαιοελληνική τραπεζική δραστηριότητα. Μάλιστα, στην έκθεση υπάρχει και σχηματική αναπαράσταση μίας τράπεζας του 2ου αιώνα π.Χ.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο καθηγητής Nίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο κ. Γιώργος Τασούλας, Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και η Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank. Η ιδέα και ο συντονισμός ανήκουν στον κ. Σταμπολίδη και την κυρία Τσαγκάρη.

Πηγή: skai.gr