Ισότητα μόνο στα λόγια στην Ελλάδα

Μεγάλη ανισορροπία ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurofound για το περσινό έτος, η Ελλάδα έχει τα πρωτεία και στις δύο κατηγορίες, καθώς το 85% των γυναικών φροντίζει καθημερινά το σπίτι, έναντι του 16% των ανδρών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μία ακόμα νοτιοευρωπαϊκή χώρα, η Ιταλία, με ποσοστά 81% έναντι 20%.

Κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 79% των γυναικών μαγειρεύει ή αναλαμβάνει οικιακές εργασίες σε καθημερινή βάση, ενώ αντίθετα μόνο το 34% των ανδρών επωμίζεται ανάλογο βάρος.

Οι μικρότερες διαφορές διαπιστώθηκαν στη Σουηδία, όπου σχεδόν έξι στους δέκα άνδρες μαγειρεύουν και κάνουν οικιακές δουλειές. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πάντως οι γυναίκες έχουν σταθερά μεγάλο προβάδισμα, με ποσοστό 74%.

Παραπλήσια εικόνα καταγράφεται στην ανατροφή των παιδιών, όπου και πάλι στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Το 95% των Ελληνίδων φροντίζει καθημερινά τα παιδιά, έναντι 53% για τους άνδρες. Τα στοιχεία καλύπτουν την ηλικιακή ομάδα 25 έως 49 ετών, και συνεπώς δεν περιλαμβάνουν γιαγιάδες και παππούδες, που συχνά στη χώρα μας καλούνται να προσέξουν τα εγγόνια τους.

Στην ΕΕ, περισσότερες από εννέα στις δέκα γυναίκες φροντίζουν καθημερινά τα παιδιά, όμως το ποσοστό των ανδρών που συνεισφέρουν είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τη χώρα μας, ανερχόμενο στο 68%.

Η μικρότερη διαφορά καταγράφεται και πάλι στη Σουηδία, όπου το 90% των ανδρών φροντίζει σε καθημερινή βάση τα παιδιά, έναντι του 96% των γυναικών.



Πηγή: skai.gr