Έρευνα: Ένας στους τρεις Ελβετούς νιώθει άβολα κοντά σε ξένους

Περισσότεροι από ένας στους τρεις Ελβετούς νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που θεωρούν «διαφορετικούς» λόγω της εθνικότητάς τους, της θρησκείας, του χρώματος του δέρματός τους ή άλλων παραγόντων, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, είχε στόχο να αποτυπώσει για πρώτη φορά πώς συνυπάρχουν οι άνθρωποι σε μια χώρα 8,4 εκατ. κατοίκων, το ένα τέταρτο των οποίων είναι ξένοι.

Το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι νιώθουν άβολα κοντά σε ανθρώπους που θεωρούν ότι ξεφεύγουν από τους κανόνες, ιδιαίτερα αυτούς που μιλούν ξένη γλώσσα ή μετακινούνται. Η έρευνα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την τελευταία κατηγορία, άλλα οι Ρομά και άλλες ομάδες νομάδων έχουν παραπονεθεί για διακρίσεις στη χώρα.

Το 16% των ερωτηθέντων πήγε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι νιώθουν να απειλούνται από τους ξένους.

Παρα ταύτα, οι περισσότεροι είναι υπέρ του να δοθούν περισσότερα δικαιώματα σε αλλοδαπούς, σύμφωνα με την έρευνα. Δύο στους τρεις δήλωσαν πως ο ρατσισμός αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και το 56% πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών λειτουργεί καλά.

Με τέσσερις εθνικές γλώσσες και ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, η παραδοσιακά χριστιανική Ελβετία καθίσταται ολοένα και πιο ποικιλόμορφη. Υπάρχουν πάνω από 10 βασικές θρησκευτικές κοινότητες σε έναν πληθυσμό που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ρίζες σε 190 άλλες χώρες.

Τα δεξιά κόμματα έχουν εντείνει το ξενοφοβικό κλίμα, πιέζοντας για μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση κατασκευής νέων μιναρέδων στα τζαμιά που νομοθετήθηκε το 2009.

Ωστόσο, πέρυσι το κοινοβούλιο άμβλυνε το αίτημα του δημοψηφίσματος του 2014 να επιβληθούν ανώτατα όρια στη μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ