Τριάντα έξι δισεκατομμυριούχοι και 148.000 εκατομμυριούχοι στην Αυστρία

Η περιουσία των πλουσιότερων Αυστριακών είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι μέχρι τώρα υπολογιζόταν και υπερβαίνει κατά πολύ τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της αυστριακής πόλης Λιντς που έγινε για λογαριασμό των Εργατικών Επιμελητηρίων (Κέντρων) της Βιέννης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάκομπ Καπέλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γενικής Ανάλυσης της Οικονομίας του Πανεπιστημίου Λιντς, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στην Αυστρία κατέχει το 40,5% του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας στη χώρα, αντί του 25% που αναφερόταν στους έως τώρα υπολογισμούς.

Ένα ποσοστό 15,7% της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας κατέχει τα επόμενα 2-5% του πληθυσμού, που σημαίνει πως το πλουσιότερο 5% έχει στην κατοχή του το 56% της περιουσίας, ενώ το 90% του πληθυσμού φέρεται να έχει μόνον ένα ποσοστό 34,2% του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας, δηλαδή λιγότερο από ό,τι διαθέτει το 1% των πλουσιότερων στην χώρα, και στο φτωχότερο μισό των Αυστριακών αναλογούν μόνον 2,5% της περιουσίας.

Η έρευνα διαπιστώνει πως οι πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή το 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περιουσία που, κατά μέσο ανέρχεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, και συνολικά σε 534 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη χώρα ανέρχεται σε 36 και των εκατομμυριούχων σε 148.000, ενώ το συνολικό ύψος της ιδιωτικής περιουσίας στην Αυστρία φθάνει τα 1.337 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 998 δισεκατομμυρίων που υπολογίζονταν έως τώρα.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εργατικού Επιμελητηρίου Βιέννης Μάρκους Μάρτερμπαουερ, χαρακτήρισε ως προβληματική τη συζήτηση που γίνεται έως τώρα για περιουσίες και κληρονομιές, καθώς στηρίζεται σε ελλιπή στοιχεία και εν μέρει σε αδιαφορία.

Σημειώνοντας πως δεν αποτελεί καλή προϋπόθεση για τον πολιτικό διάλογο όταν από τη μία πλευρά καταγράφονται πλήρως από το κράτος οι μισθοί, αλλά, από την άλλη, το ίδιο το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το ύψος των περιουσιών και για την κατανομή των περιουσιών, ο ίδιος τόνισε πως σημαντικές προϋποθέσεις για μία θεμελιωμένη πολιτική αντιπαράθεση είναι η διαφάνεια και η κατάθεση στοιχείων.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούνιο το αυστριακό μηνιαίο οικονομικό περιοδικό "Trend", στην κορυφή του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Αυστριακών βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ (κύριοι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen), της οποίας η περιουσία φέρεται να ανέρχεται σε 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Red-Bull", Ντίτριχ Μάτεσιτς με 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 8 δισεκατομμύρια ευρώ και στην τέταρτη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Novomatic" Γιόχαν Γκραφ με 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οπως τονίζονταν στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών αποτελούν συμμετοχές σε επιχειρήσεις καθώς και τα ακίνητα τους, ενώ λόγω της καλής εξέλιξης μέσα στους τελευταίους μήνες στις αγορές κεφαλαίου και της ανόδου της αξιολόγησης των επιχειρήσεων και των τιμών των ακινήτων, έχουν αυξηθεί αισθητά οι μεγάλες περιουσίες.

Με μία περιουσία 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην έκτη θέση του καταλόγου του περιοδικού "Trend", εμφανίζεται ο γνωστός Αυστροκαναδός επιχειρηματίας και επίδοξος πολιτικός Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος το 2012 είχε ιδρύσει κόμμα που έφερε το όνομα του -- "Ομάδα Στρόναχ" -- και το οποίο κατά την πρώτη κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7% και 11 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής.

Ο Φρανκ Στρόναχ είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα στις αρχές του 2014 και αργότερα από την κορυφή της ηγεσίας του κόμματός του, ενώ η "Ομάδα Στρόναχ", έπειτα από εσωτερικές διαμάχες και μεταπήδηση κάποιων βουλευτών της σε άλλα κόμματα, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την αυτοδιάλυση της.
Πηγή: skai.gr