Ο Πάπας μιλά για την ψυχανάλυση, το Ισλάμ και τις γυναίκες της ζωής του

Στο βιβλίο «Πολιτική και Κοινωνία» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος «εξομολογείται» στο αναγνωστικό κοινό αθέατες πλευρές του παρελθόντος του, από την εφηβεία του έως τη μεσήλικη ζωή του και την επαφή του με την ψυχανάλυση, ενώ μιλά και για τις γυναίκες που τον επηρέασαν στη ζωή του. 

Αποσπάσματα του βιβλίου που αποτελεί καρπό των συζητήσεων του Αργεντινού ποντίφικα με τον Γάλλο ερευνητή Ντομινίκ Βολτόν θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή στο γαλλικό περιοδικό Figaro Magazine.

Σε αυτό, ο Φραγκίσκος επανέρχεται σε πολλά «ευαίσθητα» θέματα για την καθολική εκκλησία, όπως τους παιδεραστές ιερείς, τις σχέσεις της χριστιανοσύνης με το Ισλάμ και τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Πέρα όμως από αυτά, ο Πάπας προχωρά και σε πιο προσωπικές εκμυστηρεύσεις: «Ευχαριστώ το θεό που γνώρισα «πραγματικές γυναίκες» στη ζωή μου», τονίζει, μνημονεύοντας τη μητέρα του, τις αδελφές του και τις φίλες από την εφηβεία του έως τώρα.

«Πάντα με εμπλούτιζε να έχω σχέσεις με γυναίκες», σχολιάζει ο Φραγκίσκος, τονίζοντας πως οι γυναίκες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους άνδρες και «είναι σημαντικό να ακούμε και τις δύο πλευρές».

Από τα πρόσωπα που τον επηρέασαν ιδιαιτέρως, ο Φραγκίσκος ξεχωρίζει την Έσθερ Μπαλεστρίνο δε Καρεάγκα, μία κομμουνίστρια που σκοτώθηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) και είχε βοηθήσει να ιδρυθεί το κίνημα των «μητέρων της Πλατείας Μαΐου», που κατήγγειλε τις εξαφανίσεις παιδιών από το καθεστώς.

«Μου έμαθε να σκέφτομαι την πολιτική πραγματικότητα (...) χρωστώ τόσα σ' αυτήν τη γυναίκα (...) Κάποτε μου είπαν ότι είμαι κομμουνιστής και εγώ απάντηση πως οι κομμουνιστές είναι οι χριστιανοί και οι άλλοι μας έκλεψαν το λάβαρο», σχολιάζει ο Ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος αποκαλύπτει επίσης πως όταν ήταν 42 ετών είχε συμβουλευτεί μία Εβραία ψυχαναλύτρια την οποία επισκεπτόταν μία φορά τη βδομάδα επί 6 μήνες. «Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος που με βοήθησε πολύ», θυμάται ο ποντίφικας.
Πηγή: skai.gr