Η Σουηδία απελαύνει 106χρονη - Πιθανώς το γηραιότερο πρόσφυγα στον κόσμο

Την αίτηση ασύλου μιας 106χρονης Αφγανής απέρριψε η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης. Η γυναίκα είναι τυφλή, έχει κινητικά προβλήματα που την έχουν καθηλώσει στο κρεβάτι και πιστεύεται ότι είναι ο γηραιότερος πρόσφυγας στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σουηδίας, η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης αρνήθηκε το αίτημα ασύλου στην Μπιμπικάλ Ουζμπέκ, η οποία ζει το τελευταίο έτος στην πόλη Σκάραμποργκ της Σκανδιναβικής χώρας.

Η Ουζμπέκ έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση της Υπηερσίας, σύμφωνα με την οποία η ιδιαίτερη πατρίδα της Κουντούζ στο Βόρειου Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και Ταλιμπάν, κρίνεται ασφαλής για την επιστροφή της οικογένειας της.

Φεύγοντας από το Αφγανιστάν, η υπεραιωνόβια γυναίκα έφτασε πέρυσι στην Κροατία μαζί με την οικογένειά της όπου παρέμεινε σε κέντρο φιλοξενίας. Κατά την εξέταση των εγγράφων της, η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η γυναίκα είναι 105 ετών. Τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού της μεταφέρθηκε σε φορείο από τα μέλη της οικογένειάς της. Αργότερα έφθασε στη Σουηδία για να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Το 2016, περισσότεροι από 660.600 Αφγανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ενώ στις αρχές του 2017 ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι άλλοι 450.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να αφήσουν τις εστίες τους και να γίνουν, σε πρώτη φάση, εσωτερικοί μετανάστες.
Πηγή: skai.gr