Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας είναι ο πιλότος του εαυτού του

Όπως ο Τζον Τραβόλτα και ο Τομ Κρουζ, έτσι και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα προτιμά να πιλοτάρει ο ίδιος το αεροπλάνο του, ακόμα και στα επίσημα ταξίδια.

Λάτρης της αεροπλοΐας και της λιτότητας, ο 55χρονος κεντρώος πρωθυπουργός επιμένει να πιλοτάρει τα αεροσκάφη που μισθώνει και πληρώνει με δικά του χρήματα τον λογαριασμό, ως «συνεπής υπέρμαχος ενός κράτους με όσο το δυνατό λιγότερες δαπάνες».

Από τον Μάιο του 2015 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρώην επιχειρηματίας, γνωστός για το επιχειρηματικό του ταλέντο, πιλοτάρισε 19 επίσημα ταξίδια του σε Φινλανδία και εξωτερικό.

Τον Ιούλιο του 2016 για παράδειγμα, ο Σίπιλα πλοήγησε ένα Cessna 525, που μπορεί να μεταφέρει έως επτά επιβάτες, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 χλμ., από το Ελσίνκι μέχρι τη Μογγολία και την πρωτεύουσά της Ουλάν-Μπατόρ, όπου θα συμμετείχε σε συνάντηση ευρωπαίων και Ασιατών ηγετών.

Τον Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία του άτυπου συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μπρατισλάβα, ήταν επίσης στο πιλοτήριο του αεροσκάφους που διένυσε 1.400 χλμ. Το ίδιο έγινε όταν μετέβη και στη Νορβηγία. «Η πτήση ήταν πολύ ήρεμη, ξέρετε, εγώ πιλοτάρισα το αεροπλάνο μου», δήλωσε ενώπιον των αντιπροσωπειών που πήγαν σε ένα σεμινάριο στην Αρκτική αποδεικνύοντας ότι γι' αυτόν ήταν μια πτήση ρουτίνας.

Πολέμιος κάθε προνομίου

Ο Σίπιλα, με σπουδές μηχανικού, έγινε εκατομμυριούχος λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στις τεχνολογίες και στη συνέχεια, ενεπλάκη στην πολιτική.

Πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας, υπέστη δύο πνευμονικές εμβολές, το 2013 και το 2014. Τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται μερικές φορές αν ο ίδιος και οι επιβάτες του αεροπλάνου του είναι ασφαλείς. Ωστόσο αναφέρουν ότι η υγεία του Σίπιλα αποκαταστάθηκε πλήρως και ο ίδιος αρνείται να συζητήσει το θέμα αυτό.

«Εξετάσαμε το θέμα προσεκτικά και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, από άποψη ασφαλείας, δεν βλέπαμε λόγο να θέσουμε περιορισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας της κυβέρνησης Γιάρι Γλιτάλο. «Αν δείτε τις στατιστικές, το να οδηγείς αεροπλάνο είναι πιο ασφαλές από το να οδηγείς αυτοκίνητο. Η άδειά του είναι έγκυρη, είναι έμπειρος πιλότος και ο εξοπλισμός της πτήσης είναι σε καλή κατάσταση».
Πηγή: skai.gr