Ένας στους πέντε πιστεύει πως οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες

Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο πιστεύει πως οι γυναίκες είναι κατώτερες των ανδρών και πρέπει να μένουν στο σπίτι και πως οι άνδρες είναι πιο ικανοί στον χώρο εργασίας και στο σχολείο, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν το σύνολο των 17.550 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα συμφωνούν πως οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησαν πως οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανισότητα.

«Είναι ενθαρρυντικό πως η τεράστια πλειονότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σε όλο τον κόσμο πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες… αλλά την ίδια στιγμή οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν πως η πραγματική ισότητα δικαιωμάτων δεν έχει φθάσει ακόμη», είπε η Κούλι Κάουρ-Μπάλαγκαν, διευθύντρια στην Ipsos MORI που πραγματοποίησε την έρευνα.

Σε 24 χώρες, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Ινδίας και της Σουηδίας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες από την Ipsos MORI αποκαλούν τους εαυτούς τους «φεμινιστές», αλλά το ένα τέταρτο λέει πως «φοβάται» να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Κίνα, στη Ρωσία και στην Ινδία δήλωσαν πως οι άνδρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες και είναι πιο ικανοί να κερδίζουν χρήματα και να τα καταφέρνουν στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών και φέρει την ονομασία «ΟΗΕ Γυναίκες», χαρακτήρισε το χάσμα στις αποδοχές μεταξύ των φύλων, που παγκοσμίως ανέρχεται σε 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε στον δείκτη του για το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2016 πως για να επιτευχθεί η οικονομική ισότητα μεταξύ των φύλων θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ