Κοξ: Αν υπήρχαν φαντάσματα το CERN θα τα είχε ανιχνέυσει

Εάν υπήρχαν φαντάσματα, τα πειράματα στο CERN θα είχαν επαληθεύσει την ύπαρξή τους, σημειώνει ο βρετανός φυσικός, Μπράιαν Κοξ.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν πνεύματα, ο καθηγητής Κοξ, τονίζει πως, αν όντως υπήρχαν εκτοπλάσματα, ο επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων (LHC) θα είχε «πιάσει» τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να υποστηρίξουν την ύπαρξή τους.

O LHC είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Περιλαμβάνει ένα τεράστιο δίκτυο μαγνητών που επιταχύνουν τα στοιχειώδη σωματίδια σε τεράστιες ταχύτητες, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διερευνήσουν πως συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν τα στοιχειώδη σωματίδια.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών τους προγραμμάτων, κάποια από τα πειράματα θα ανίχνευαν τις όποιες υλο-ενεργειακές οντότητες, αν αυτές υπήρχαν, τονίζει ο Κοξ. Αν τα φαντάσματα υπήρχαν, θα αποτελούνταν προφανώς από ενέργεια, αφού, εξ ορισμού, δεν αποτελούνται από ύλη. «Κι όμως, δεν έχουμε πιάσει ούτε την παραμικρή ένδειξη», σημειώνει. Άλλωστε, αν αυτές οι οντότητες αποτελούνταν αποκλειστικά από ενέργεια, θα διαλύονταν σχεδόν αμέσως, εξαιτίας του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, προτείνει ο Κοξ.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τον «θάνατο», θα ήταν να έχουν μία μόνιμη πηγή ανανέωσης της απροσδιόριστης ενέργειάς τους. Όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τέτοιες, «γενναιόδωρες» πηγές ενέργειας σε αυτό το επίπεδο, και καμία από τις έως τώρα πληροφορίες δεν συντείνει σε αυτό, τονίζει ο καθηγητής.
Πηγή: skai.gr