H «αποκαθήλωση» της Hello Kitty στην Ιαπωνία;

Την απογοήτευση που νιώθει μια μέση εργαζόμενη Γιαπωνέζα εκφράζει η νέα προσωποποίηση «της χαριτωμένης Hello Kitty λογικής» της Ιαπωνίας, ή η συνέχεια της Hello Kitty, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Sanrio. 

Για δεκαετίες η χαρούμενη και ναζιάρικη γατούλα Hello Kitty εξέφραζε τη μέση γυναίκα της Ιαπωνίας, όμως τώρα αυτό το πρότυπο έρχεται να δώσει τη θέση του σε ένα πολύ διαφορετικό χαρακτήρα με μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για τη ζωή, ένα θυμωμένο κόκκινο πάντα που εκρήγνυται όπως ακριβώς μια φυσιολογική γυναίκα.

Η Hello Kitty έδινε συμβουλές σωστής συμπεριφοράς ακόμα και μέσω εκπαιδευτικών βίντεο σε σχολεία. Τα κορίτσια έπρεπε να ακολουθούν το παράδειγμά της για να διαπρέψουν στη ζωή και η κοινωνία ήταν πολύ αυστηρή σε σχέση με αυτό. 

Η εταιρεία όμως που εμπνεύστηκε την Hello Kitty αποφάσισε πως το πρότυπο των κοριτσιών πρέπει να αλλάξει και να το διαδεχθεί ένα νέο, το 25χρονο θηλυκό κόκκινο πάντα, η Retsuko, που έχει μια συνηθισμένη ζωή γραφείου.

Το θηλυκό πάντα είναι εκ πρώτης όψεως χαριτωμένο όμως όταν νευριάζει με το αφεντικό ή με τους συναδέλφους μεταμορφώνεται σε ένα πρόσωπο που θυμίζει το αμερικανικό μέταλ συγκρότημα των Kiss.

«Κάποια μέρα θα τα παρατήσω όπως και να χει, δεν είναι αυτό το μέλλον μου» φωνάζει όταν το αφεντικό της φορτώνει επιπλέον δουλειά στο γραφείο.

Μετά τη δουλειά η «αντικαταστάτρια» της Hello Kitty πηγαίνει μόνη σε ένα μπαρ για καραόκε και τραγουδάει μέταλ τραγούδια με στίχους που εκφράζουν τα παράπονά της για τη μέρα που πέρασε.

«Τα κορίτσια στην Ιαπωνία υποφέρουμε από την κοινωνική νόρμα που μας επιβάλει να συμπεριφερόμαστε σωστά» δήλωσε στο BBC η τραγουδίστρια Charlie Shikazaki.

«Αλλά κάποιες από εμάς έχουν δύο πλευρές. Μπορεί εξωτερικά να δείχνουμε χαριτωμένες αλλά μέσα μας να έχουμε θυμό. Η εταιρεία καταφέρνει με το θηλυκό πάντα που λανσάρει να εκφράσει πολύ καλά αυτόν τον διχασμό» εξήγησε η ίδια.

Η κοινωνία της Ιαπωνίας ποντάρει στην ευγένεια και δεν βλέπεις συχνά ανθρώπους να έχουν εξάρσεις δημοσίως. Επίσης, το ιαπωνικό λεξιλόγιο δεν ενδείκνυται για βλασφημίες αντίστοιχες με τα μουρμουρητά που μπορεί να ακούσεις για παράδειγμα στη δουλειά στη χώρα μας, οπότε, ο νέος χαρακτήρας της Sanrio, έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει...

Πηγή: skai.gr - Επιμέλεια: Ιωάννα Μπαζιάνα