Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν για την ημέρα του ΟΗΕ

Η φετινή Ημέρα του ΟΗΕ «γιορτάζεται σε μια μεταβατική περίοδο για τον κόσμο και τα Ηνωμένα Έθνη» σημειώνει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, για τη σημερινή Ημέρα του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει, φέτος, που ο Οργανισμός διανύει το 71ο έτος του, έχουν τεθεί 17 στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «που θα μας οδηγήσουν όλους σε ένα καλύτερο μέλλον πάνω σε έναν υγιή πλανήτη».

Ο ίδιος κάνει ειδική μνεία στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, που τα κράτη μέλη υιοθέτησαν «σε χρόνο ρεκόρ» και η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου. «Σε όλο αυτό το ιστορικό ξεκίνημα βρίσκεται η καλύτερή μας ευκαιρία για πιο πράσινη, καθαρότερη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ανάπτυξη» συνεχίζει.

Ο Μπαν Κι-Μουν δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου, ένατου κατά σειρά, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και καλεί τους ανθρώπους «σε κάθε γωνιά του πλανήτη» να παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους στον Αντόνιο Γκουτέρες «για να συνεχιστεί η παγκόσμια αποστολή μας για ειρήνη, βιώσιμη ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα».

Το πλήρες μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν: 

«H φετινή Ημέρα του ΟΗΕ εορτάζεται σε μια μεταβατική περίοδο για τον κόσμο και τα Ηνωμένα Έθνη. Η ανθρωπότητα έχει εισέλθει στην εποχή της βιωσιμότητας - με μια παγκόσμια δέσμευση για την εκπλήρωση της μεγάλης υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Φέτος, στο 71ο έτος του Οργανισμού, έχουμε 17 Στόχους που θα μας οδηγήσουν όλους σε ένα καλύτερο μέλλον πάνω σε έναν υγιή πλανήτη.

Επίσης, ο κόσμος κινείται πέρα από τη νοοτροπία που έβλεπε στην καύση ορυκτών καυσίμων τον δρόμο για την ευημερία. Σε μια εποχή θερμοκρασιών ρεκόρ, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό η συμφωνία ορόσημο θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου. Σε όλο αυτό το ιστορικό ξεκίνημα, βρίσκεται η καλύτερή μας ευκαιρία για πιο πράσινη, καθαρότερη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ανάπτυξη.
Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται και αυτά σε μια μεταβατική περίοδο, από τον όγδοο Γενικό Γραμματέα τους στον ένατο.

Είχα την τιμή να υπηρετήσω "εμάς τους λαούς" τα τελευταία δέκα χρόνια. Μαζί, θέσαμε γερά θεμέλια για μια κοινή πρόοδο - την οποία πρέπει να συνεχίζουμε να οικοδομούμε εργαζόμενοι ακόμα πιο σκληρά για τη χειραφέτηση των γυναικών, τη συμμετοχή των νέων και την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Έχουμε όμως υποστεί και τεράστιες συντριβές - συμπεριλαμβανομένων των ανεπίλυτων συγκρούσεων που προκαλούν τεράστια δεινά στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, το Νότιο Σουδάν, στο Σαχέλ και αλλού. Σε αυτά, αλλά και σε άλλα μέτωπα βίας και καταστροφής, το γενναίο προσωπικό του ΟΗΕ συνεχίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει στην ανακούφιση των δεινών των ευάλωτων ομάδων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη για τη στήριξή τους - και τους καλώ να παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους στον επόμενο Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για να συνεχιστεί η παγκόσμια αποστολής μας για ειρήνη, βιώσιμη ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγή: skai.gr