Πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τη νέα τους πρωτοβουλία με την ονομασία 'GivingforGreece', που αρχικό σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, παρουσίασαν στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου οι ιθύνοντες του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Φιλοδοξία του ιδρύματος είναι το 'GivingforGreece' να λειτουργήσει ως κεντρικός φορέας συλλογής οικονομικών εισφορών κάθε μεγέθους και διοχέτευσής τους σε αξιόπιστες ΜΚΟ που βοηθούν ασυνόδευτους ανηλίκους. Στόχος είναι παράλληλα να ενθαρρυνθούν ιδιώτες και οργανισμοί να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

«Πολλοί από εκείνους που θέλουν να συνεισφέρουν δεν ξέρουν πώς, δεν ξέρουν πού να αποταθούν ή δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και τις ΜΚΟ ή σκέφτονται ότι η οικονομική εισφορά τους θα είναι μάταιη. Το 'GivingforGreece' είναι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, ένα ασφαλές κανάλι για να φτάσουν οι δωρεές εκεί που χρειάζονται περισσότερο», είπε κατά την παρουσίαση ενώπιον μελών της ελληνικής ομογένειας, δημοσιογράφων και φίλων της Ελλάδας η συντονίστρια της πρωτοβουλίας Ξένια Παπασταύρου.

Η επιλογή των ΜΚΟ στις οποίες δίνονται τα χρήματα που συγκεντρώνει το 'GivingforGreece' έχει γίνει κατόπιν επιτόπιας αξιολόγησης του έργου που παρέχει η καθεμία στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε η κα Παπασταύρου.

Η υπεύθυνη για το επιμέρους πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Σοφία Κουβελάκη, που έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή του ελληνικού προσφυγικού μετώπου στο Αιγαίο, είπε στο ΣΚΑΙ ότι αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεργάζεται με πέντε ελληνικές ΜΚΟ: Άρσις, MedicalIntervention (Medin), ΜΕΤΑδραση, το ελληνικό παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου και Praksis.

Η κα Κουβελάκη έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα μόνα τους. Μεταξύ αυτών ο 13χρονος Τζαβάντ από το Αφγανιστάν, ο οποίος της περιέγραψε το πέρασμα από την Τουρκία στη Λέσβο ως «την πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής του».

Ο Τζαβάντ απομακρύνθηκε από το Αφγανιστάν από τους δικούς του, διότι οι Ταλιμπάν απειλούσαν τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς του όταν δε δέχθηκαν η αδερφή του να παντρευτεί ένα στέλεχός τους. Τώρα βρίσκεται στη Σουηδία, αλλά έχει δύο εβδομάδες να τηρήσει την τακτική επικοινωνία με την Ελληνίδα φίλη του.

«Υπάρχουν διάφορες συνθήκες υπό τις οποίες ένα παιδί φεύγει απλό τη χώρα του ασυνόδευτο», εξήγησε η κα Κουβελάκη. «Υπάρχουν περιπτώσεις σαν του Τζαβάντ που κινδύνευαν και έφυγαν να σωθούν, παιδιά που οι γονείς τους τα στέλνουν σε συγγενείς στην Ευρώπη, παιδιά που η οικογένειά τους έχει σκοτωθεί ή και παιδιά που χάνουν τους γονείς τους κατά την πορεία του ταξιδιού».

Συνολικά το 2015 στην Ελλάδα πέρασαν 2.248 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2016 ο αντίστοιχος αριθμός έχει ανέλθει σε 748, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Σκοπός του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών αυτών ως προς τη διατροφή, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την ψυχολογική στήριξή τους, αλλά και να εξασφαλιστούν επαρκείς υπηρεσίες κηδεμονίας, καθώς και να προχωρήσει η διαδικασία επανένωσής τους με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τη Σοφία Κουβελάκη, το κόστος κάλυψης των βασικών αναγκών κάθε παιδιού ανέρχεται σε 17.000 ευρώ τον χρόνο.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Δημήτρης Βλαστός σημείωσε ότι η υποστήριξη προς τις ΜΚΟ είναι πολύ σημαντική αν είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα, η οποία είναι προφανές ότι «δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη το βάρος όλης της Ευρώπης» αναφορικά με τις ανάγκες των προσφύγων.

«Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξαναγίνουν παιδιά», ήταν η έκκληση που απηύθυνε η κα Κουβελάκη.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο