Λέσβος: «Ιερός πόλεμος» των θεολόγων κατά του Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή του «Αγίου» Βαλεντίνου πρόκειται για ξενόφερτη αναβίωση μιας ειδωλολατρικής αισθησιακής γιορτής που γινόταν προ Χριστού και κατά την οποία οι Ρωμαίοι γιόρταζαν προς τιμήν του θεού Νεβρώδ, υπογραμμίζει η Ένωση Θεολόγων του νομού Λέσβου, χαρακτηρίζοντας «μη φιλικές προς την Ορθοδοξία» τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος.

Στην καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης φυλάσσονται λείψανα του, ενδεχομένως εμπορικότερου αγίου της καθολικής εκκλησίας, Βαλεντίνου.

Από τα βέλη τους δεν ξεφεύγει ούτε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων μεταξύ των ερωτευμένων, καθώς όπως προειδοποιούν η χρήση του συμβόλου της καρδιάς που συχνά συνοδεύει αυτά τα δώρα, ήταν το σύμβολο του αιμοδιψή ειδωλολατρικού θεού Βάαλ.

Η Ένωση προειδοποιεί τους πιστούς ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που είναι «κατάλοιπα της Ειδωλολατρίας, ούτε το να συμπροσευχόμαστε με εκκλησιαστικά ακοινώνητους αδελφούς», κάνοντας λόγο για προσπάθειες «μεθοδευμένης καθιέρωσης» του Βαλεντίνου ως αγίου με την «βεβιασμένη» διοργάνωση του σχετικού φεστιβάλ. 

Οι θεολόγοι κατηγορούν ευθέως τον δήμαρχο Λέσβου πως ενώ δεν συμμετέχει σε «σχεδόν καμία ορθόδοξη λατρευτική σύναξη», αντίθετα θέτει υπό την αιγίδα του δήμου «κάθε αλλόθρησκη, αλλόδοξη ή ακόμα και αιρετική εκδήλωση». Αλλά και για τους διοργανωτές της γιορτής η Ένωση σχολιάζει ότι παραπλανούν τον λαό «ασκώντας προπαγάνδα του χειρίστου είδους», αφού αποκρύπτουν ότι ο «ερωτικός» Άγιος δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία. 

«Για ποιο λόγο γίνονται τόσες απέλπιδες προσπάθειες καθιέρωσης Παπικής εορτής στο νησί μας; Μήπως για το οικονομικό κέρδος που τυχόν θα ήθελε προκύψει; Έχουμε αναλογισθεί την πιθανότητα να υπάρξει, τελικά, μαζί με κάποιο οικονομικό όφελος, και πολλαπλάσια πνευματική ζημιά από αυτό το φεστιβάλ, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν;», υπογραμμίζει η Ένωση Λεσβίων θεολόγων.  



Πηγή: skai.gr