Κατά έξι χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής

Στα 71,5 χρόνια ζωής υπολογίζεται το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 2013. Για όποιον γεννήθηκε το 1990 το προσδόκιμο υπολογιζόταν τότε στα 65,3 έτη.

Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από 188 χώρες.

«Ο κόσμος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τα θέματα υγείας» δήλωσε ο Τέο Βος από το Ινστιτούτο Health Metrics and Evaluation στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Τώρα η πρόκληση είναι να βρεθούν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών».
Μεγάλες ανισότητες

Σύμφωνα πάντως με την ίδια έρευνα, οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες είναι τεράστιες. Ενώ το προσδόκιμο ζωής για έναν Ιάπωνα που γεννήθηκε το 2013 ήταν 83,3 χρόνια, στο Λεσότο της Αφρικής είναι 48,3 χρόνια. Οι διαφορές είναι μεγάλες ακόμα και ανάμεσα σε γειτονικές χώρες. Στην Ταϊλάνδη το προσδόκιμο ζωής είναι 75 χρόνια ενώ στο γειτονικό Λάος είναι 65,8 χρόνια.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι παράλληλα με το προσδόκιμο ζωής αυξάνονται και τα χρόνια που οι άνθρωποι ζουν με μια ασθένεια ή με μια αναπηρία. Επίσης αυξήθηκε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο άνθρωπος ζει υγιής από τα 56,9 χρόνια στα 62,3 χρόνια. Παρόλο όμως που το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια, τα υγιή χρόνια αυξήθηκαν μόνο κατά 5,4 χρόνια.

Οι κύριοι λόγοι απώλειας της καλής υγείας είναι τα καρδιολογικά προβλήματα, ασθένειες του αναπνευστικού, εγκεφαλικά, πόνοι στη μέση και αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Οι άνδρες είναι συχνότερα θύματα δυστυχημάτων ενώ οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από κατάθλιψη.


Πηγή: Deutsche Welle - Μαρία Ρηγούτσου / Spiegel