Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες!

«Ο Έλληνας πολεμιστής» τιτλοφορείται το εκτενές αφιέρωμα του  γνωστού περιοδικού New Yorker στον αγαπημένο των media Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίον χαρακτηρίζει ως τον «ριζοσπάστη (πρώην) υπουργού Οικονομικών που τα έβαλε με την Ευρώπη - και απέτυχε». 

Μέσα από μία μακροσκελή αφήγηση, με σχεδόν λογοτεχνικές περιγραφές και λεπτομέρειες από την περίοδο του δημοψηφίσματος αλλά και τα νεανικά χρόνια του Γιάνη Βαρουφάκη, το αμερικανικό περιοδικό σκιαγραφεί το προφίλ του Έλληνα πρώην υπουργού. 

Η πιο εντυπωσιακή αναφορά ωστόσο ήταν στον κατά τα λεγόμενά του «τραγικό μηχανισμό» που ενεργοποίησε, προκειμένου να περιορίσει τις αναλήψεις. Επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 29 Ιουνίου, ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. 

Στο κείμενο περιγράφεται γλαφυρά το ιστορικό των ημερών, όπως ξεκινά το Σάββατο πριν από το δημοψήφισμα, με τον πρώην υπουργό να εμφανίζεται κατάκοπος μετά από μία περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων αλλά βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα ήταν το «ναι».  Αντίθετα τόσο ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ όσο και η Δανάη Στράτου, με τους οποίους συνέφαγε εκείνο το βράδυ, είχαν αντίθετη άποψη.

Ο Βαρουφάκης εξακολουθούσε να φέρεται "ως αουτσάιντερ": ανεπίσημος, ειρωνικός, σαν μόνος στη σκηνή, είναι οι όροι που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος, περιγράφοντας τη στάση του πρώην υπουργού καθ’ όλη την διάρκεια των δραματικών εξελίξεων: κλειστές τράπεζες, capital controls, απλήρωτες δόσεις στο ΔΝΤ, σχέδια για παράλληλο νόμισμα και ένας Γιάνης Βαρουφάκης που «ορισμένες φορές έμοιαζε να το διασκεδάζει κιόλας». 

Στο δημοσίευμα καταγράφεται ο διάλογος που φέρεται να έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, στο εστιατόριο, με τον κύριο Βαρουφάκη να διηγείται ότι ένας χριστιανοδημοκράτης, μέλος της Μπούτεστανγκ, του είπε: «Αν και ξέρω πως είσαι άθεος, θα προσεύχομαι για εσένα».

Εκείνο το ίδιο βράδυ, ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον «σύντροφο», όπως τον αποκάλεσε, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίον ξεδίπλωσε τις σκέψεις του σχετικά με τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, την επομένη του «ναι»:

«Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου κάθονται καλά στις κυβερνητικές θέσεις τους και δεν πρόκειται να τις αφήσουν», του ανέφερε, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επρόκειτο να παραιτηθεί, αλλά θα προχωρούσε σε μία «στρατηγική αναδόμηση» και εν συνεχεία θα προκήρυσσε εκλογές. Όσο για τον εαυτό του, ο κύριος Βαρουφάκης επεφύλασσε μια βόλτα, ως άλλος καουμπόη,  στο ηλιοβασίλεμα, όπως είπε… 

«Είμαι πρότυπο σταθερότητας», παρατήρησε κατά τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα του New Yorker, ο «παραιτηθείς» υπουργός, εκτιμώντας ότι η άνοδος του ευρώ, την επομένη του δημοψηφίσματος, οφείλετο σε αυτήν ακριβώς την αποχώρησή του. 

Όσο για τον βασικό του αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, το άρθρο τον παρουσιάζει να σκέπτεται δυνατά ότι «τώρα πια θα μπορούσε να σβήσει το νούμερο του Σόιμπλε» αλλά και να παραδέχεται ότι θα του... λείψει, καθώς τον συμπαθεί σε προσωπικό επίπεδο και τέλος να υποστηρίζει: «Έχει ένα όραμα, ένα λάθος όραμα, αλλά το πιστεύει. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Μου αρέσουν οι πολιτικοί που έχουν μία ιδέα και την υπηρετούν».

Πηγή: skai.gr