Κλείσιμο

ΗΠΑ: Έφτιαξαν μηχανοκίνητη φάλαινα για να διώξουν θαλάσσιους ελέφαντες

Μια τεράστια, μηχανοκίνητη «φάλαινα» επιστράτευσαν οι αρχές σε ένα ψαροχώρι του Όρεγκον, στην προσπάθειά τους να διώξουν τους εκατοντάδες θαλάσσιους λέοντες που έχουν καταλάβειτους προβλήτες του λιμανιού.

Οι δημοτικές αρχές της Αστόρια ελπίζουν ότι η ψεύτικη όρκα, μήκους σχεδόν 10 μέτρων, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα εκεί που απέτυχαν άλλες απίθανες μέθοδοι, όπως τα ηλεκτροφόρα δίχτυα και οι πολύχρωμες μπάλες θαλάσσης που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του λιμανιού για να τρομάξουν τα θαλάσσια λιοντάρια.

«Είναι μια ένδειξη του πόσο απελπισμένοι είμαστε και ότι προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Απλώς, δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους για να κατασκευάσουμε φράγματα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναζητήσουμε κάθε δημιουργική λύση χαμηλού κόστους», εξήγησε ο διευθυντής του λιμανιού, Τζιμ Νάιτ.

Η Αστόρια είναι μια κωμόπολη 10.000 κατοίκων στις εκβολές του ποταμού Κολούμπια, περίπου 113 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πόρτλαντ. Οι θαλάσσιοι λέοντες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή αυτή τον χειμώνα και φεύγουν όταν ζεσταίνει ο καιρός. Φέτος όμως έφτασαν τον Φεβρουάριο και δείχνουν διατεθειμένοι να ξεκαλοκαιριάσουν στην Αστόρια. Εκατοντάδες ζώα κοιμούνται μακάρια στους προβλήτες και τρώνε τα ψάρια στα οποία βασίζει την οικονομία της η κοινότητα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα θερμά νερά στον Ειρηνικό Ωκεανό ώθησαν τα θαλάσσια λιοντάρια βορειότερα, σε αναζήτηση τροφής, είπε ο Νάιτ. «Κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κοινότητά μας», συνέχισε, εξηγώντας επιπλέον ότι τα ζώα κάνουν υπερβολικό θόρυβο και βρομίζουν τα νερά. «Ουσιαστικά, παράγουν από 4,5 μέχρι 13,5 κιλά περιττωμάτων την ημέρα», τόνισε.

Μια εταιρεία που οργανώνει κρουαζιέρες για όσους θέλουν να παρατηρήσουν από κοντά τις φάλαινες έχει μεταφέρει στην Αστόρια την ψεύτικη διαφημιστική φάλαινά της για να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση εκφοβισμού των θαλάσσιων λιονταριών. Οι αρχές σχεδιάζουν μια αιφνιδιαστική επίθεση: το «τραγούδι» που θα εκπέμπει η όρκα θα είναι ένα μήνυμα προς τις άλλες φάλαινες ότι ετοιμάζει το δείπνο γιατί μόλις σκότωσε ένα θαλάσσιο λιοντάρι. Ελπίζουν έτσι ότι τα ζώα θα τρομοκρατηθούν από την παρουσία της φάλαινας-δολοφόνου και θα αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχή με μικρότερη...  «εγκληματικότητα».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters