Action Finance Initiative: Χρηματοδoτικές λύσεις για το μέλλον των επιχειρηματικών ιδεών

Στο άνυδρο επενδυτικό περιβάλλον μιας επιχειρηματικά δύσκολης εποχής, η χρηματοδότηση των καλών ιδεών και η υλοποίηση τους είναι συχνά ανέφικτος στόχος για τους επίδοξους επιχειρηματίες. Η έλλειψη των απαραίτητων πόρων άλλωστε, αποτελεί τον πιο συνηθισμένο λόγο ματαίωσης νέων επιχειρηματικών προσπαθειών.

Αν κάτι προσέλκυσε την προσοχή μας στην Action Finance Initiative ήταν αυτή ακριβώς η υπόσχεση της άρσης των αξεπέραστων χρηματοδοτικών εμποδίων για χιλιάδες νέους, ή ακόμη και παλιούς, «καθηλωμένους» οικονομικά επιχειρηματίες.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, συναντήσαμε την project manager της εταιρείας, Αναστασία Τσίλογλου, για να μας εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους η AFI, παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, διαμορφώνει και υποστηρίζει τις καλές ιδέες ώστε να αναδειχθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Τί είναι η Action Finance Initiative;
Η Action Finance Initiative (AFI) γεννήθηκε εκεί όπου συναντήθηκαν μαγικά η ανάγκη, η αφορμή κι η ευκαιρία. Ιδρυτικοί εταίροι είναι η ActionAid Hellas κι η γαλλική οργάνωση ADIE – ηγέτιδα στην Ευρώπη σε θέματα microfinancing. H ActionAid Hellas από τη μια πλευρά αναζητούσε τρόπους για να διευρύνει το κοινωνικό αποτύπωμα της εντός των συνόρων της Ελλάδας την εποχή της κρίσης και της ανεργίας, ενώ η ADIE κι η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργούσαν μελέτη σκοπιμότητας ώστε να ιδρύσουν έναν οργανισμό microfinance στην Ελλάδα και διερευνούσαν τρόπους να το επιτύχουν. Οι φορείς αυτοί συναντήθηκαν το 2013, οπότε και ξεκίνησε μια συνεργασία που επισφραγίστηκε το 2014 με την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Action Finance Initiative (AFI).

Η ΑFI αποσκοπεί στην προαγωγή των μικρο-πιστώσεων στη χώρα μας, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή/και μακροχρόνια άνεργους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης, εμπιστοσύνης κι αλληλεγγύης. Η ΑFI δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα αυτών κι έχει στόχο να επιλέξει, συμβουλέψει, καταρτίσει και προσφέρει, μέσω συνεργαζόμενης τράπεζας, πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περίπου 250 πιθανούς μικροεπιχειρηματίες μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της με μικρά δάνεια ως 10.000€, καθώς και δωρεάν εκπαίδευση τόσο πριν όσο και μετά την χρηματοδότηση αυτή. Η παρούσα πρωτοβουλία δεν είναι επιχορήγηση ούτε συνδέεται με προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ/ΟΑΕΔ.

Ποιά είναι η φιλοσοφία που διαπνέει τον οργανισμό σας;
Επίκεντρο της πρωτοβουλίας είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία κι οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας μέσα του. Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει και μπορεί να είναι προσιτή σε όλους.

Η φιλοσοφία της ΑFI βασίζεται στις βασικές αξίες της κοινωνικής οικονομίας που είναι: εργασία, εμπιστοσύνη, ανταλλαγή και αλληλεγγύη.

Εργασία είναι το θεμελιώδες δικαίωμα όλων μας για συμμετοχή στη δημιουργία, στην εκπλήρωση μέσω της παραγωγικής διαδικασίας και του επιχειρείν.

Εμπιστοσύνη στις ικανότητες, δεξιότητες, ταλέντα του καθενός από εμάς, στις απεριόριστες δυνατότητες που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και στην ευθύνη που γεννά αυτή η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουμε προς τον επιχειρηματία να τιμήσει τη συνεργασία.

Αλληλεγγύη με τη συνειδητοποίηση ότι οι ευθύνες που έχει ένα μέλος κοινωνικού συνόλου επηρεάζουν το παρόν και μέλλον του συνόλου αυτού, καθώς η επιτυχία του ενός συνεισφέρει στην ευκαιρία που θα δοθεί σε κάποιον άλλον κι η αποτυχία του ενός θα στερήσει την δυνατότητα υποστήριξης ενός συνανθρώπου.

Ανταλλαγή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών ανάμεσα στα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου με τη μορφή εθελοντισμού από τους δεκάδες συνεργάτες μας.


Γιατί να απευθυνθεί ένας νέος επιχειρηματίας σε εσάς; Τί είδους εταιρίες χρηματοδοτεί η AFI;
Απευθύνεται σε εμάς ο επιχειρηματίας, νέος ή υφιστάμενος, που δεν έχει πρόσβαση σε ολική ή μερική χρηματοδότηση. Η αποταμίευση κι η δυναμική της οικογένειας και φίλων να στηρίξουν οικονομικά είναι πλέον σπάνιες, υπάρχουν περιπτώσεις εν δυνάμει ή υφιστάμενων επιχειρηματιών που έρχονται με απορριπτική επιστολή από τις τράπεζες. Υπάρχει κόσμος που είχε έγκριση για κάποια επιδότηση, αλλά που ο χρόνος μέχρι την εκταμίευση είναι μεγάλος, αφήνοντας τον επιχειρηματία εκτεθειμένο οικονομικά και εκεί λειτουργούμε ως οικονομική γέφυρα. Αν κατασκευάσουμε το χάρτη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, θα παρατηρήσετε ότι κανείς δεν εξυπηρετεί το μερίδιο της αγοράς που χρειάζεται μικρή χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει και τώρα, αλλά και πριν την κρίση που βιώνουμε. Απευθυνόμαστε λοιπόν στην επιχειρηματικότητα που απαιτεί μικρά κεφάλαια έως 10,000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί κι αυτή είναι ακριβώς η μαγεία της πρωτοβουλίας της ΑFI. Εφόσον η δραστηριότητα είναι νόμιμη, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το πρωί μιλάμε με έναν τυροκόμο που θέλει να εκσυγχρονίσει το τυροκομείο του, το απόγευμα με έναν developer που φτιάχνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, την επόμενη μέρα με κάποιον που θέλει να ανοίξει περίπτερο ή μια αντιπροσωπεία οικοδομικών υλικών. Έχουμε ήδη μιλήσει με πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπληκτικές ιδέες και η φράση που ακούω «η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αρχίζει και τελειώνει στα καφέ» μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν ισχύει.

Αν κάποιος επίδοξος επιχειρηματίας έχει μία «καλή ιδέα», χωρίς ωστόσο να τη συνοδεύει από σαφές χρονοδιάγραμμα ή λογιστικό πλάνο, μπορείτε να βοηθήσετε;

Φυσικά!
Παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση κι υποστήριξη τόσο πριν όσο και μετά την εκταμίευση της χρηματοδότησης μέχρι την τελική αποπληρωμή του μικρο-δανείου. Θέλω να καταλάβετε τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα. Ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας μας εκδηλώνει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, ωστόσο στο σακίδιο του έχει μια ιδέα, εργατικότητα και πολύ πάθος. Βλέπετε η ωριμότητα των προτάσεων που συναντούμε κυμαίνεται από μια απλή ιδέα μέχρι έτοιμη χρηματοδοτική αίτηση. Μια μέση ιδέα για να καταλήξει σε φάκελο χρηματοδότησης απαιτεί 6-20 ώρες εκπαίδευσης.

Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχές οικονομικού προγραμματισμού, ανάλυση απαιτήσεων για να ιδρύσει κάποιος την επιχείρηση του και των διαφορετικών νομικών μορφών, προετοιμασία του business model canvas, σχεδιασμός 3-ετούς επιχειρησιακού πλάνου, σεμινάριο για πωλήσεις και μάρκετινγκ. Όλα αυτά προσφέρονται χωρίς καμιά απολύτως χρέωση. Μετά την έγκριση της μικρο-πίστωσης παρέχουμε μέντορες σε κάθε project που το ακολουθούν με συχνές συναντήσεις μέχρι την τελική αποπληρωμή του δανείου, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως 4 ολόκληρα χρόνια. Αυτό λέγεται δέσμευση απέναντι στον μικροεπιχειρηματία. Αυτός είναι μάλιστα ο πρωτεύων λόγος που οι επιχειρηματίες αισθάνονται απόλυτα τη δική τους ευθύνη απέναντι στην ΑFI, καθώς νιώθουν την υποστήριξη της ομάδας μας καθ’ όλη τη διαδρομή τους.

Κριτήριο συμμετοχής στη δωρεάν υποστήριξη είναι το ενδιαφέρον για πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της μικροπίστωσης. Εφόσον ο νέος ή υφιστάμενος επιχειρηματίας εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση, άμεσα συμμετέχει στο δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης που προσφέρουμε.

Πώς εξασφαλίζετε την δανειοδότηση επιχειρηματιών που είναι εγγεγραμμένοι στον Τειρεσία;

Κατ’ αρχάς να πούμε πως η πιστοληπτική ικανότητα του εν δυνάμει ή υφιστάμενου επιχειρηματία αποτελεί μόνο ένα εκ των κριτηρίων που λαμβάνουμε υπόψη μας στη διαδικασία αξιολόγησης και χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων. Η δική μας θέση, σε αντίθεση με μια παραδοσιακή τράπεζα, είναι πως ψάχνουμε λόγους να βοηθήσουμε τον εν δυνάμει ή υφιστάμενο επιχειρηματία κι όχι να απορρίψουμε την αίτηση του.

Η καταχώρηση αυτή καθ’ εαυτή στον Τειρεσία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ένδειξη μη φερεγγυότητας. Από τη στιγμή που κάποιος έχει έστω μια πιστωτική κάρτα, καταχωρείται αυτόματα στο σύστημα του.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας αγγίζουν όλους μας και για το λόγο αυτό έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση κι ελαστικότητα στα δεδομένα της κάθε αίτησης. Το σημαντικότερο είναι να αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος το ενδεχόμενο χρέος που έχει, να έχει κάνει κινήσεις ώστε να ρυθμιστεί το χρέος αυτό, και στις οποίες ρυθμίσεις να παραμένει συνεπής. Η ΑFI έχει εγκρίνει αιτήσεις για συνανθρώπους μας με ρυθμισμένα χρέη, ακριβώς γιατί ήταν οι επιχειρηματίες ειλικρινείς απέναντι μας από την αρχή και γιατί είχαν λάβει δράση ώστε να τα διαχειριστούν. Σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση της ΑFI θέλουμε να δρα σαν καταλύτης στον μικροεπιχειρηματία, κι όχι να προσθέσει ένα φορτίο στο οποίο δεν θα μπορεί ο τελευταίος να ανταποκριθεί.

Σε ποιές περιοχές δραστηριοποιείστε;

Σε πρώτο στάδιο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα αυτών, που ορίζονται σε μια ακτίνα μίας-μιάμισης ώρας οδικής απόστασης από τα δύο αυτά αστικά κέντρα. Κι αυτό γιατί η επιτυχία του microfinance βασίζεται στην προσωπική επαφή που έχεις με τον κόσμο, στη συχνότητα που θα δεις τον επιχειρηματία και στην εγγύτητα της επιχείρησης του. Μελλοντικός στόχος μας, και μέρος του δικού μας πενταετούς πλάνου, είναι να μπορούμε να καλύψουμε ακόμα περισσότερες γεωγραφικές περιοχές που τώρα αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε, αλλά που κρύβουν επιχειρηματικές ιδέες-διαμάντια.

Ποιοι είναι οι όροι αποπληρωμής των μικροπιστώσεων; Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο δανειολήπτης αδυνατεί να καταβάλλει τις δόσεις του;

Το ποσοστό των ανθρώπων που αδυνατούν να αποπληρώσουν είναι εξαιρετικά χαμηλό παγκοσμίως. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι στην ανθρώπινη φύση να ξεπληρώνεις στο έπακρο αυτόν που σε εμπιστεύτηκε, ειδικά αν ήταν η τελευταία σου ευκαιρία. Ο κόσμος αισθάνεται ότι έχει συνάψει συμφωνία με τους ανθρώπους της ΑFI κι όχι με μια τράπεζα. Αυτή τη συμφωνία θέλουν να την τιμήσουν στο έπακρο, γιατί ξέρουν ότι θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού μας και την ικανότητα του να βοηθήσει κι άλλους συνανθρώπους μας. Η επιτυχία του ενός επηρεάζει την επιτυχία του επόμενου κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι όσοι συνεργαζόμαστε. Αυτή είναι η δύναμη της «προσωποποιημένης υπηρεσίας» που προσφέρουμε. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι επιχειρηματίες τελικά αισθάνονται ότι αποπληρώνουν τον εκάστοτε σύμβουλο κι εθελοντή της ΑFI που τους υποστηρίζει, γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο πλευρό τους σε όλη την επιχειρηματική διαδρομή τους. Επειδή υπάρχουν στιγμές που μπορεί ο επιχειρηματίας να δυσκολευτεί στην αποπληρωμή, έχουμε ορίσει μαζί με τον επιχειρηματία έναν εγγυητή, από το οικογενειακό ή άμεσο περιβάλλον του, που να πιστεύει στο εγχείρημα-επιχείρηση, και που θα βοηθήσει για τη δόση αυτή. Η ύπαρξη ενός εγγυητή, με αυτή τη μορφή, κι όχι με την προσέγγιση των παραδοσιακών τραπεζών της δέσμευσης ακινήτων κλπ, είναι ζωτικής σημασίας γιατί τόσο ο επιχειρηματίας όσο κι ο εγγυητής αισθάνονται ότι είναι σαν μια ομάδα με την ΑFI.
Η αποπληρωμή της μικροπίστωσης γίνεται σε μηνιαία βάση και για όσο χρονικό διάστημα έχει συμφωνηθεί που μπορεί να φτάσει τους 48 μήνες ήτοι 4 χρόνια. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, αν ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί, να δοθεί περίοδος χάριτος μέχρι και τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αποπληρώνονται μόνο οι τόκοι κι όχι το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η περίοδος χάριτος να φτάσει τους έξι μήνες, αυτό ωστόσο ισχύει μονάχα για εγχειρήματα που εμπεριέχουν αγροτική παραγωγή και για τα οποία η ίδια η γη απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα για να αποδώσει καρπούς.

Ποιοί χορηγούν το εγχείρημα της AFI;
Οι χρηματοδότες των λειτουργικών εξόδων μας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το SolidarityNow, καθώς κι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το όραμα για μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης ήταν κοινό από τη πρώτη στιγμή κι αποτέλεσμα ήταν η από κοινού υποστήριξη της ΑFI. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των δανείων προέρχονται από Έλληνα ιδιώτη χορηγό του εξωτερικού.

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως η ΑFIείναι Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρία και βάση του Τραπεζικού νόμου στην Ελλάδα (3601/2007) οφείλει να συνεργαστεί με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μπορεί να εκταμιεύει, δανειοδοτεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις. Ο τραπεζικός συνεργάτης της ΑFI είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα μέσω της οποίας εκταμιεύονται τα μικρο-δάνεια σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο-επιχειρήσεις.

Πείτε μας μία χαρακτηριστική ιστορία επιτυχίας.

Μας βάζετε δύσκολα, γιατί πρέπει να διαλέξουμε!
Επιτυχία για εμάς είναι να ιδρύσει ο άνεργος μια θέση αυτοαπασχολούμενη για τον ίδιο, ώστε να ξαναμπεί στη παραγωγική διαδικασία, να δημιουργήσει εισόδημα που θα βοηθήσει τον ίδιο και την οικογένεια του. Επιτυχία είναι ο επιχειρηματίας που πάει καλά να έχει πρόσβαση σε κεφάλαιο για να αναπτύξει περαιτέρω αυτό που κάνει και να προσλάβει κάποιον. Επιτυχία είναι κάποιος που παράγει ανεπίσημο εισόδημα να ιδρύσει μια εταιρία και να μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο, καθώς θα μπορεί να εκδίδει τιμολόγια. Επιτυχία είναι να μας έρχονται επιχειρηματίες που θέλουν να εξάγουν είτε το προϊόν είτε την υπηρεσία τους. Σε κάθε περίπτωση παράλληλη επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι να μείνει μια παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα και να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό. Οι ιστορίες μας έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά κι είμαστε πολύ περήφανοι για όλους όσους έχουμε βοηθήσει!

Πηγή: skai.gr