5 λόγοι για να μην ελέγξετε το mail σας το βράδυ?

Μία από τις δυνατότητες των smartphones είναι ότι μας παρέχουν την ευελιξία του να διαχειριζόμαστε τη δουλειά μας και έξω από το γραφείο μας. Παρ’ όλα αυτά, το να απαντάμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι κάτι που δημιουργεί κι άλλα προβλήματα πέρα από το χαμένο χρόνο.

Η συνεχής σύνδεση συνεπάγεται και σωρεία προβλημάτων υγείας, από διαταραχή ύπνου μέχρι κακή διάθεση. Μήπως η λύση είναι να αφήνουμε αρκετές ώρες της ημέρας το τηλέφωνο στην άκρη; Βέβαια αν το χρησιμοποιείς για να διαβάσεις αυτό το άρθρο, τότε μπορεί να γίνει μία εξαίρεση!


Αυτά είναι πέντε από τα προβλήματα μπορούν να συμβούν όταν έχεις την εφαρμογή του email ανοικτή συνέχεια:

1. Δεν μπορείς να κοιμηθείς

Αντιστάσου στην επιθυμία του να στείλεις mail στον εργοδότη σου προτού κοιμηθείς. Η ακτινοβολία από τη οθόνη της συσκευής σου πριν κλείσεις τα μάτια διαταράσσει το κιρκαδιανό ρολόι και μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, κάνοντας δύσκολο το να αποκοιμηθείς, αναφέρει μια νέα έρευνα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, μειώνει την πνευματική διαύγεια που έχεις το επόμενο πρωί.

2. Δεν έχεις καλή διάθεση

Πέρα από το στρες, η ίδια ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει της πιθανότητες του να πάθεις κατάθλιψη. Σε μία έρευνα πάνω σε χάμστερ - ξέρουμε ότι δεν είσαι τρωκτικό- το μπλε φως μέσα στη νύκτα μπέρδεψε τα συστήματα ρύθμισης της φυσικής διάθεσης του ζώου, ενώ το πιο θαμπό κόκκινο φως δεν είχε καμία επίδραση στον εγκέφαλο.

3. Αρχίζεις να μισείς τη δουλειά σου

Τον προηγούμενο χρόνο, ερευνητές ανακάλυψαν πως συνδέεται η επιθυμία να απαντήσουμε αμέσως στα emails με την υπερκόπωση, τη χαμένη δουλειά και των προβλημάτων ύπνου.

4. Είσαι συνδεδεμένος επιπλέον ώρες (χωρίς καν να πληρώνεσαι!)

Σε μία πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε σε μία συνάντηση της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το να είσαι μόνιμα σε εγρήγορση για τη εργασία σου στην πραγματικότητα αυξάνει τις ώρες εργασίας, δημιουργώντας μία μόνιμη κατάσταση άγχους, η οποία επηρεάζει την υγεία.

5. Πονάς παντού

Τι είναι αυτός ο πόνος; Μία μελέτη Γερμανών επιστημόνων αποκάλυψε πως οι μισοί από τους 50000 ανθρώπους που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι εργάζονταν το βράδυ στο σπίτι. Σε σχέση με εκείνους που σταματούσαν κάθε εργασία τη στιγμή που τελείωνε η δουλειά τους, εκείνοι που συνέχιζαν μέσα στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ EMAILS

Δεν χρειάζεται πηγαίνοντας στο σπίτι να αποσυνδέεστε πλήρως. «Υπήρχε μια εποχή που έλεγα στους ανθρώπους να μην εργάζονται μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, όμως αυτή η εποχή έχει περάσει» είπε ο Jeff Davidson, συγγραφέας του βιβλίου Breathing Space. Αν το να αγνοείται πλήρως τα εισερχόμενα emails σας προκαλεί ανησυχία, να τα ελέγχετε το απόγευμα, θέτοντας όμως παραμέτρους. «Κρατήστε τα κινητά μακριά από τα χέρια σας την ώρα του φαγητού ή όταν πηγαίνετε στον κινηματογράφο με τους φίλους σας και να αυξήσετε το μεσοδιάστημα μεταξύ των ελέγχων των μηνυμάτων», συμβουλεύει ο Davidson.

Είναι σημαντικό να απαντούμε μόνο στα σημαντικά μηνύματα, ενώ τα άλλα μπορούμε να τα βλέπουμε άλλες ώρες, κυρίως πρωινές. Οι άνθρωποι που μείωσαν τις φορές που συνδέονταν στην αλληλογραφία τους εμφάνιζαν χαμηλότερο στρες σε σχέση με εκείνους που δεν έθεταν περιορισμούς, έδειξε μια μελέτη στο περιοδικό Computers in Human Behavior.

Πηγή: Πηγή: menshealth