Tέταρτη στην κατάταξη των Λονδρέζων με τη μεγαλύτερη επιρροή η Αλαμουντίν

Στην τέταρτη θέση των Λονδρέζων με τη μεγαλύτερη επιρροή κατατάσσεται για το 2014 η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, σύμφωνα με την ετήσια λίστα της εφημερίδας Evening Standard.

Η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, επιλέγηκε τόσο ψηλά λόγω «της δουλειάς, του στιλ, της ομορφιάς και ενδεχομένως του συζύγου της», όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

Η Evening Standard, που διανέμεται καθημερινά δωρεάν σε έως και 1 εκατομμύριο κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας, τοποθετεί την 38χρονη δικηγόρο στην κατηγορία των «παγκόσμιων ανθρωπιστών».

Πάνω από την κα Κλούνεϊ στην κατάταξη βρίσκονται μόνο ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο Δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο κυπριακής καταγωγής (από την Αμμόχωστο) ιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind Ντέμης Χασάμπης.

Ο 38χρονος κ. Χασάμπης χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως «σούπερ μυαλό» που αποφεύγει τη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι μέχρι την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας του από την Google έναντι 400 εκατομμυρίων λιρών ήταν ένα από τα «καλύτερα κρυμμένα μυστικά» του Λονδίνου.

Αναφέρεται επίσης πως ο Βρετανοκύπριος επιστήμονας «θέλει να λύσει κάποια από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», από την κλιματική αλλαγή έως τον καρκίνο, αξιοποιώντας τις καινοτόμες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά κατάταξης ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ο Πρίγκιπας Χάρι, ο Νομπελίστας γενετιστής σερ Πολ Νερς, η σχεδιάστρια μόδας, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών και ποπ σταρ Βικτόρια Μπέκαμ και ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο