Με το 1/3 του βρετανικού ΑΕΠ ισοδυναμούν οι 1.000 πλουσιότεροι της Βρετανίας

Πλουσιότεροι από ποτέ είναι φέτος οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στους Sunday Times.

Αισίως, οι 1.000 πλουσιότεροι κάτοικοι των βρετανικών νησιών έχουν σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθος της περιουσίας τους από το 2009, με το συνολικό τους πλούτο το 2014 να ανέρχεται σε 520 δισεκατομμύρια λίρες, ήτοι περίπου 33% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε σχέση με τη λίστα του 2013, ο πλούτος των υπερπλουσίων αυξήθηκε κατά 15,4%.

«Ποτέ δεν έχω δει τόσο θεαματική αύξηση», δήλωσε ο Φίλιπ Μπέρεσφορντ που καταρτίζει τον κατάλογο αυτόν κάθε χρόνο από το 1989.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Βρετανία είναι, αντίθετα φέτος σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2008 και δεν αναμένεται να το ξεπεράσει πριν από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές του Μαΐου.

Στη λίστα μπαίνουν άνθρωποι που έχουν περιουσία τουλάχιστον 85 εκατομμυρίων λιρών. Το 2008, προ κρίσης, το όριο ήταν κατά 5 εκ. χαμηλότερο, στα 80 εκατ. λίρες.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι αδελφοί Γκόπισαντ και Σρίσαντ Χιντούζα με 11,9 δισεκατομμύρια λίρες.

Νέες αφίξεις αποτελούν οι Σαμ και Νταν Χάουζερ, οι δημιουργοί του Grand Theft Auto και τέσσερις από τους δημιουργούς του Candy Crush Saga.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, η Βρετανία διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δισεκατομμυριούχων ανά κάτοικο στον κόσμο, με 104 δισεκατομμυριούχους (σε στερλίνες).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο