Πώς να διακρίνεις αν κάποιος στον περίγυρό σου ασκεί μπούλιγκ και τι να κάνεις

Και μόνο που αναρωτιέσαι αν έχεις κάποιο bully φίλο, ίσως όντως να έχεις. Αυτό συνεπάγεται μία τοξική φιλία που δεν έχεις ακόμη παραδεχτεί ότι υπάρχει.
Και ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό. Οι γυναικείες συγκεκριμένα φιλίες, λέγεται πως διαρκούν κατά μέσο όρο 16  χρόνια.

Μέσα σε αυτό το διάστημα επομένως, έχεις μοιραστεί στιγμές και έχεις μάθει τον/τη φίλο/η σου. Αυτό κάνει ακόμη δυσκολότερο να παραδεχτείς κάποια τοξική συμπεριφορά. Ακριβώς επειδή τείνεις να δικαιολογείς καταστάσεις, αγνοώντας όμως πως ο φίλος σου μπορεί τελικά να είναι ένας bully. Τι εννοούμε όμως με αυτό τον όρο;

Είναι εκείνος ο οποίος σου ασκεί με οποιοδήποτε τρόπον bullying - εκφοβισμό. Μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, ακόμη και σε μία ενήλικη φιλία. Ίσως πιστεύεις ότι οι φιλίες δεν έχουν την ίδια επιρροή πάνω σου σε σχέση με παλιότερα. Κι όμως, ακριβώς επειδή αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή του καθενός, παίζει μεγάλο ρόλο στο πως αντιλαμβάνεσαι τόσο τους γύρω σου όσο κι εσένα.

Τι συμπεριφορές λοιπόν έχει ένας φίλος bully;

Αρχικά, η συμπεριφορά του σε προσβάλλει συχνά

Αν αυτή τη στιγμή φέρνεις στο μυαλό σου προσβλητικά σχόλια που έχουν γίνει εκ μέρους του/της, γι' αυτό ακριβώς μιλάμε. Είναι εκείνος ο φίλος που ενώ θέλει να σου κάνει πλάκα, καταλήγει να σε προσβάλλει άμεσα και ενδεχομένως μπροστά σε άλλους.

Σε σαμποτάρει

Κατά βάθος δεν θέλει να προχωρήσεις σε κανένα επίπεδο. Να εξελιχθείς. Να κάνεις κάτι καινούριο στη ζωή σου. Είναι εκείνος ο συνάδελφος που ενώ σου λέει συγχαρητήρια, ταυτόχρονα συζητάει πίσω από την πλάτη σου στο γραφείο. Αναλογίσου επίσης, πόσες φορές έχεις ακούσει ένα ειλικρινά θετικό σχόλιο για κάτι που κατάφερες. Δώσε έμφαση στο ποιος χειροκροτεί όταν καταφέρνεις κάτι.

Υπάρχει συναισθηματική πίεση εκ μέρους του/της.

Ένας bully θέλει να έχει πάντα δίκιο, να περνάει το δικό του, χωρίς να σκέφτεται τον αντίκτυπο που αυτό έχει στους άλλους. Αυτός ο χειρισμός όμως σε ταλαιπωρεί, σε εξουθενώνει, χωρίς συχνά να μπορείς να το αποφύγεις.

Αλλάζεις όταν είσαι μαζί του/της

Αντιγράφουμε συμπεριφορές ως ανθρώπινα όντα σε ένα περιβάλλον. Και ειδικά όταν επηρεάζεσαι από ανθρώπους της καθημερινότητας σου. Μπορεί λοιπόν να έχεις παρατηρήσει, εκτός από τη συμπεριφορά του άλλου και τη δική σου. Ενδεχομένως να υιοθετείς ίδια στοιχεία συμπεριφοράς όταν περνάς χρόνο με αυτό το φίλο/συνάδελφο. Ίσως σαμποτάρεις κι εσύ τις προσπάθειες άλλων, πιέζεις συναισθηματικά άλλους ή προσβάλλεις. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως πλέον, δεν είναι δικό του θέμα. Αφορά και εσένα από τη στιγμή που εκθέτεις αυτά τα χαρακτηριστικά και σε άλλους.

Τι γίνεται λοιπόν όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις έναν τέτοιο φίλο/συνάδελφο;

Η καλύτερη λύση είναι η ειλικρινής επικοινωνία. Όσο και αν το αναβάλλεις τόσο καιρό, ξέρεις πως είναι μονόδρομος. Είναι προτιμότερο να έρθεις αντιμέτωπος με όσα έχει να σου πει, παρά να κρύβεσαι πίσω από το δισταγμό σου να δεις την αλήθεια. Στη χειρότερη θα τελειώσει μία φιλία που ήταν τοξική για σένα. Στην καλύτερη, θα αλλάξετε συμπεριφορά και θα χαράξετε μία νέα πορεία στη φιλία σας. Αρκεί να έχεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις το bully. Σε κάθε σου σχέση.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορεί να βοηθήσει το πράσινο τσάι στην αθλητική σου απόδοση και στην αποκατάσταση των μυών;

Αλήθεια, εσύ ακολουθείς τις συμβουλές που δίνεις στους άλλους;

Πηγή: SAVOIRVILLE