Κλείσιμο

Μπιλ -Μελίντα Γκέιτς- Το «χρυσό» διαζύγιο: Πώς θα μοιραστούν δισεκατομμύρια-Η «συμφωνία χωρισμού»

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς συμφώνησαν πώς να διαιρέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν ανακοινώσουν το διαζύγιο τους τη Δευτέρα, σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Το δισεκατομμυριούχο ζευγάρι, το οποίο ήταν παντρεμένο για 27 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε σύμβαση χωρισμού που περιγράφει πώς θα χωριστεί η περιουσία τους. Ωστόσο δεν υπέγραψαν προγαμιαίο συμβόλαιο πριν από το γάμο τους το 1994.

Το ζευγάρι διευθύνει το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο.

Έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο ίδρυμα μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο τους.

Ο Μπιλ Γκέιτς, 65 ετών, είναι το τέταρτο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, σύμφωνα με τον Forbes, και αξίζει 124 δισ. Δολάρια (89 δισ. Λίρες). 

Δημιούργησε την περιουσία του μέσω της εταιρείας που ίδρυσε τη δεκαετία του 1970, τη Microsoft, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. H περιουσία του ζευγαριού πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ακίνητα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουάσιγκτον, τη Φλόριντα και το Ουαϊόμινγκ. Η κύρια κατοικία τους είναι ένα αρχοντικό δίπλα στη λίμνη στη Μεντίνα της Ουάσινγκτον, που αξίζει τουλάχιστον 127 εκατομμύρια δολάρια.

Ο «ανεπανόρθωτα διαλυμένος» γάμος

Το ζευγάρι υπέβαλε αίτηση διαζυγίου σε δικαστήριο στο Σιάτλ τη Δευτέρα, σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκαν από τον ιστότοπο TMZ.

"Αυτός ο γάμος έχει διαλυθεί ανεπανόρθωτα", αναφέρει η αίτηση για διαζύγιο. "Ζητούμε από το δικαστήριο να διαλύσει τον γάμο μας".

Παράλληλα, σημείωνει ότι η ιδιοκτησία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού πρέπει να διαιρεθούν "όπως ορίζεται στη σύμβαση χωρισμού μας". Ωστόσο, αυτή η σύμβαση δεν έχει δημοσιευτεί.

Το ζευγάρι έχει τρία ενήλικα παιδιά και δεν απαιτείται υποστήριξη συζύγου, αναφέρουν τα έγγραφα.

Καθένας προσέλαβε τρεις δικηγόρους για να τους εκπροσωπήσει. Οι δικηγόροι της Melinda, 56 ετών, περιλαμβάνουν τον Robert Cohen που έχει εργαστεί στο παρελθόν για πελάτες όπως η Ivana Trump, ο Michael Bloomberg και ο Chris Rock.

Ο Μπιλ, εν τω μεταξύ, προσέλαβε τρεις δικηγόρους με έδρα το Λος Άντζελες.

Το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του σε κοινές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στο Twitter τη Δευτέρα, λέγοντας "δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε μαζί ως ζευγάρι".

"Μετά από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά στη σχέση μας, έχουμε λάβει την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας", είπαν.

Πώς γνωρίστηκαν;

Η Μελίντα έγινε μέλος της Microsoft ως διαχειριστής προϊόντων το 1987, και οι δύο κάθισαν μαζί σε ένα επαγγελματικό δείπνο εκείνη τη χρονιά στη Νέα Υόρκη.

Άρχισαν να βγαίνουν, αλλά όπως αργότερα είπε ο Μπιλ σε ένα ντοκιμαντέρ Netflix: "Νοιαζόμασταν πολύ ο ένας για τον άλλον και υπήρχαν μόνο δύο δυνατότητες: είτε, θα χωρίζαμε είτε θα παντρευόμασταν."

Η Μελίντα είπε ότι βρήκε τον Μπιλ να γράφει μια λίστα σε έναν πίνακα με τα «πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γάμου».

Παντρεύτηκαν το 1994 στο νησί Lanai της Χαβάης και σύμφωνα με πληροφορίες μίσθωσαν όλα τα τοπικά ελικόπτερα για να αποφύγουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Ο Μπιλ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft πέρυσι για να επικεντρωθεί στις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες.

Τι είναι το Ίδρυμα Γκέιτς;

  • Το ζευγάρι ίδρυσε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates το 2000 στο Σιάτλ.
  • Το ίδρυμα επικεντρώνεται κυρίως στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την αλλαγή του κλίματος.
  • Οι επιχορηγήσεις του περιελάμβαναν περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες εμβολιασμού και έρευνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
  • Το 2019, το ίδρυμα είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς συγκέντρωσαν περισσότερα από 36 δισ. Δολάρια στο ίδρυμα μεταξύ του 1994 και του 2018

BBC, Reuters